2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/parbeszed-a-torvenyrol-2334025/

Párbeszéd a törvényről

Nem hozott áttörést a budapesti magyar–ukrán miniszteri egyeztetés
A magyar és az ukrán fél teljesen másképp ítéli meg a hetek óta vitatott, új kijevi oktatási törvény körül kialakult helyzetet – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter és ukrán kollégája, Pavlo Klimkin budapesti egyeztetéseit köve­tően. A magyar kormány kitart a kárpát­aljai magyarok érdekeinek védelme mellett, Kijev képviselője pedig azt ígéri, a jogszabály végrehajtása miatt egyetlen magyar iskolát sem kell majd bezárni Ukrajnában. Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök lapunknak azt mondta: az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tegnapi, sürgősségi határozata megvédte a kárpátaljai magyar oktatási rendszert. Kijev tiltakozott a buda­pesti ukrán nagykövetség elé mára szervezett tüntetés miatt.

Sokat elmond a magyar–ukrán kapcsolatok állásáról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már azt is megköszönte kijevi hivatali kollégájának, Pavlo Klimkinnek, hogy egyáltalán eljött Budapestre. – Másképp is dönthetett volna – mondta a magyar tárcavezető, aki szerint ezzel együtt nyílt és őszinte párbeszédet folytattak a hetek óta vitatott, új ukrán oktatási törvényről. – De – tette hozzá – a helyzetet totálisan másképp ítéljük meg, és a nagyobbik baj, hogy ezt a kárpátaljai magyarok is így látják.

– Most van a legrosszabb időszak a kétoldalú kapcsolatainkban Ukrajna függetlensége óta – fogalmazott Szij­jártó, úgy vélve, elmozdulást jelenthetne a holtpontról, ha Ukrajna felfüggesztené a törvény azon passzu­sait, amelyek Budapest – és más, Ukrajnában élő nemzettársaikat védő országok – véleménye szerint a kisebbségek anyanyelven való oktatását lehetetlenítik el.

– Nem a balhé vagy a harc a célunk – mondta Szijjártó, de hozzá­fűzte: amíg a kárpátaljai magyarok azt kérik a magyar kormánytól, hogy álljon ki a jo­gaikért, addig ezt meg is teszi. Így egyelőre hazánk nem támogatja Kijev törekvéseit a nemzetközi fórumokon, és kéri az EU–Ukrajna társulási tanács összehívását a két fél közötti szerződés felülvizsgálatára. Magyarország szerint a kárpátaljai magyarság 71 iskolájának a jövője a tét.

Maradtak a nézeteltérések a találkozót követően is

Fotó: Mirkó István

Maradtak a nézeteltérések a találkozót követően is

– Egyetlen magyar iskola nem fog bezárni, egyetlen tanárt sem kell elbocsátani – ígérte Klimkin. Mint fogalmazott, a törvényt végre kell hajtani, de készek a párbeszédre a megvalósítás mikéntjéről. Azt is felajánlotta: kész Szijjártóval Kárpátaljára látogatni, hogy együtt hallgassák meg az ott élők aggályait. A felek eltérően látják a buda­pesti ukrán nagykövetség elé mára szervezett tüntetés jogszerűségét is. Míg Kijev diplomáciai jegyzékben tiltakozott ellene, Szijjártó szerint hazánk demokrácia, és a rendőrség majd biztosítja a rendet.

Az ukrán törvény Strasbourgban is téma a héten. – Az Európa Tanács (ET) megvédte a kárpátaljai magyar oktatási rendszert – értékelte lapunknak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az ET parlamenti közgyűlésének tegnapi szavazását. Ezen 80 százalékos többséggel fogadták el az ukrán törvényt érintő sürgősségi határozatot. A vitát magyar és román képviselők kezdeményezték. – A határozat elfogadása össz­európai véleménynek tekinthető. A magyar–román összefogás pedig azt mutatja, vannak közös érdekeink – fogalmazott Németh. Értékelése szerint Petro Porosenko ukrán elnök Stras­bourgban nyitottnak mutatkozott a jogszabály felülvizsgálatára.

A határozat elvárja, hogy Kijev az ET mellett működő Velencei Bizottság elvárásaihoz igazítsa a jogszabályt. Németh kérdésünkre azt mondta: az elfogadott szöveg értelmében a kisebbségi nyelvű oktatás összhangban áll az európai normákkal, vagyis nem igaz, hogy azok az oktatás kétnyelvűvé változtatását írnák elő.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!