2016. július 27., szerda, Olga, Liliána napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/osztrak-palfordulas-faymann-meg-nobel-dijra-ajanlja-orbant-376441/

Osztrák pálfordulás: Faymann még Nobel-díjra ajánlja Orbánt?

Die Presse

meglepő jegyzetet tett közzé az osztrák Die Presse vélemény rovatában. A szerző gyakorlatilag eltemeti az egész „Wilkommenskulturt” a liberális újság portálján, amely egyébként előszeretettel és gyakran ostorozza Magyarországot, annak kormányát és miniszterelnökét is osztrák, Ausztriában élő magyar, vagy éppen magyarországi szerzők tollának segítségével.

Cikkét a német zöldek frakcióvezetőjének, Katrin Göring-Eckard szavaival indítja, aki szerint országa rövidesen drasztikusan megváltozik, és ő ezt már nagyon várja. Természetesen a Németországot elárasztó migránsáradatra gondolt.

És nem csak az északi szomszéd változott meg, írja Ortner, emlékeztetvén a migránsokkal érkezett bűnözésre, kiemelvén a kölni eseményeket. A szexuális és más típusú erőszak természetesen nem egyenes következménye a „Wilkommenskulturnak”, mondja.

A jegyzet fonala lassan átkerül Ausztriába, ahol a történtek nyomán az utóbbi napokban már egészen más hangot ütnek meg a politikusok, mint korábban. Például Michael Häupl, Bécs szocialista polgármestere azt nyilatkozta, hogy ő soha senkit nem hívott meg. A szerző azonban egyfajta demenciára, emlékezetkiesésre utal. 2015 októberében ugyanis a polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint Häupl úr meglátogatta az Ottakringben lévő Libhartstal menedékszállást, ahol a szíriai, afgán és iraki migránsokkal számos szelfi is készült. A közlemény kitért arra is, hogy a polgármester látogatásával az akarta megerősíteni, hogy Bécs is a „Wilkommenskultur” szellemében fogadja a migránsokat. Ezek a fotók később futótűzként terjedtek a közösségi oldalakon és nem kevés bátorítás adtak azoknak, akik még nem indultak el Ausztria felé.

Idáig jutott Faymann, mindenkit kitoloncolna

A megfelelő színben való feltűnés mindig is nagyon fontos volt a „púderkirálynak” is nevezett osztrák kancellár számára. Talán kevesen tudják, de Werner Faymann alig több mint két esztendő alatt – „természetesen” közpénzből – mintegy 22 000 eurót költött el sminkelésre, szépítkezésre. A küllemváltást, azonban messze felülmúlja az az „alakváltás”, amit az osztrák nagykoalíciós kormány baloldali vezetője végrehajtott.

Ortner emlékeztet arra is, hogy Heinz Fischer, Ausztria szociáldemokrata elnöke a bécsi Westbanhofon személyesen fogadott szíriai gyermekeket, miközben a tömeg egy versikét skandált, amit nagyjából így lehetne lefordítani: „Mondjátok hangosan, mondjátok tisztán, Isten hozott, kedves migráns!”

A szerző azonban úgy érzi, hogy a „Wilkommenskultur” vitorlájából nem csak hogy kifogyott a szél, hanem már ellenkező irányból kezd fújdogálni, és egyre erősödik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint két mai hír, miszerint Ausztria azt várja Macedóniától, hogy egyetlen migránst se engedjen tovább, ugyanakkor a sógorok már Dél-Tirolnál is „határirányítási rendszert” terveznek, az olasz oldali politikusok pedig erősen támadják ezt az elképzelést.

Végezetül felteszi a kérdést, hogy amennyiben a „Wilkommenskultur” ilyen ütemben veszít erejéből, már csak idő kérdése, amikor az osztrák kancellár, Werner Faymann is elmagyarázza, hogy ő valójában az illegális bevándorlás ellenzője volt az első pillanattól. És régi barátját, Orbán Viktort fogja jelölni a Nobel-békedíjra.

Christian Ortner Bécsben élő kolumnista, ortneronline internetes publikációs felületét a neoliberalizmus centrális médiájának nevezi.

Hirdetés

Kiemelt

Megújulhat a 250 éve felszentelt váci ferences kolostoregyüttes

A váci kolostor története szorosan összefügg a magyar történelem eseményeivel, elsősorban a barokk kor magyar nyelvű művei megszületésének időszakával.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!