2016. július 29., péntek, Márta, Flóra napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-megvetozta-az-attelepitesi-javaslatot-felbeszakadt-csucs-443959/

Orbán Viktor megvétózta az áttelepítési javaslatot, félbeszakadt az eu-csúcs

MTI
Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn. A csúcstalálkozó félbeszakadásának tényét az Európai Tanács elnökének szóvivője is megerősítette.

Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. A résztvevők előbb szűkebb körű egyeztetéseket folytattak, majd folytatódott a csúcs.

Orbán Viktor: helyre kell állítani a törvényességet

Szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen – fogalmazott a csúcsot megelőzően a miniszterelnök.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Az időközben félbeszakadt csúcstalálkozó résztvevői Brüsszelben

Forrás: MTI

Az időközben félbeszakadt csúcstalálkozó résztvevői Brüsszelben

KORMÁNYSZÓVIVŐ: ÚJ MEGKÖZELÍTÉST KELL ALKALMAZNI A MIGRÁNSVÁLSÁG KEZELÉSÉRE

A magyar miniszterelnök vétója után azzal a tartalommal és abban a formában, ahogy az előterjesztésben szerepelt, megszakadt az egyeztetés a direkt áttelepítésről a török menekülttáborokból, teljesen új megközelítést kell alkalmazni – mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este.

Hirdetés

Kiemelt

Visszafelé sülhet el a baloldali bojkott

A szocialisták meg vannak verve ezekkel a referendumokkal, már az előző két felvetésükkel sem arattak a lakosság körében sikert.

Poszt-trauma

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!