2017. június 29., csütörtök, Péter, Pál napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-gazdasagban-kamatoztatni-kell-jo-magyar-gruz-kapcsolatokat-1607140/

Orbán Viktor: a gazdaságban is kamatoztatni kell a jó magyar-grúz kapcsolatokat

Luxus, hogy nem kamatoztatják a gazdasági együttműködésben a jó magyar-grúz politikai kapcsolatokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tbilisziben.
  • Orbán Viktor úgy fogalmazott: „a függetlenség nehéz dolog”, ezt a magyarok jól tudják, ezért átérzik a grúzok küzdelmeit a függetlenségük megtartásáért
  • Nagyon kevés olyan ország van, amellyel a magyaroknak jó kapcsolatuk volt a múltban, van a jelenben, és törekednek erre a jövőt illetően is, az ilyen kapcsolatnak különleges értéke van
  • Az üzleti delegáció tagjai elsősorban a vízgazdálkodás, a szennyvízkezelés, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építőipar nyújtotta lehetőségek iránt érdeklődnek
  • Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: évek óta folyamatosan jó Magyarország és Grúzia együttműködése

A kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében kétnapos hivatalos látogatást tesz Grúziában.

Grúz kollégájával folytatott egyeztetését követően sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte:

példátlan, hogy miközben két ország politikai kapcsolatai ilyen jók, a kereskedelmi és beruházási számokra nem lehetünk büszkék. Ezen változtatni kell

– jelentette ki.

A miniszterelnök kifejtette: nagyon kevés olyan ország van, amellyel a magyaroknak jó kapcsolatuk volt a múltban, van a jelenben, és törekednek erre a jövőt illetően is, az ilyen kapcsolatnak különleges értéke van. A magyarok egy Keletről Nyugatra vándorolt nép, és büszkék azokra a tudományos erőfeszítésekre, amelyekkel a magyarok gyökereit kutatták a térségben – emlékeztetett. Hozzátette: „van tudásunk erről az országról”, rokonságot érzünk vele, mert mindkét nép büszke, ragaszkodik a függetlenségéhez, szabad szellemű és magas kultúrával rendelkezik, ami jó alapja a barátságuknak.

Forrás: MTI

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „a függetlenség nehéz dolog”, ezt a magyarok jól tudják, ezért átérzik a grúzok küzdelmeit a függetlenségük megtartásáért, és nagy tiszteletet ébreszt a magyarokban, hogy a grúzok erre képesek voltak sok ezer éven át.

Ugyanakkor a gazdasági együttműködést illetően már nem ilyen jó a helyzet, ezért a cél most lökést adni a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak, kihasználni a lehetőségeket, hogy „a potenciálból valóság” legyen – magyarázta.

A kormányfő szerint nem könnyű megteremteni olyan jó politikai kapcsolatokat, amelyek megalapozzák a gazdasági együttműködést, ezért a kiváló politikai kapcsolatokat kamatoztatni kell a gazdaságban. Magyarország erre irányuló szándékát barátsággal és támogatással fogadta a grúz miniszterelnök – mondta.

Megjegyezte: a szükséges pénzügyi kereteket is létrehozták, a kapcsolatépítés ösztönzésére az Eximbank 90 millió dolláros hitelkeretet nyitott, amelyet tovább növelhetnek, ha kimerül.

Orbán Viktor beszámolt róla, hogy az üzleti delegáció tagjai elsősorban a vízgazdálkodás, a szennyvízkezelés, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építőipar nyújtotta lehetőségek iránt érdeklődnek.

Azt is elmondta, hogy Magyarország várja a grúz diákokat. Javaslatot tett, hogy mivel angol nyelven is van középiskolai mezőgazdasági képzés Magyarországon, szívesen fogadnak középiskolás diákokat is korlátlan számban.

A miniszterelnök kitért rá: mivel a két ország szándékai egybeesnek a Kínával való együttműködést illetően, meghívta a grúz kormányt, hogy megfigyelőként vegyen részt a szeptemberi magyarországi Közép-Európa-Kína csúcson.

Orbán Viktor felidézte: Magyarország végig kitartott amellett, hogy Grúzia megkapja a vízummentességet az uniótól, hogy közeledése az EU-hoz minél gyorsabb legyen. Az EU „ma nem túl lelkes a bővítés gondolatától”, ezért a később csatlakozott tagállamoknak fenn kell tartaniuk a nyitottságot, támogatniuk kell azokat az országokat, amelyek be akarnak jutni az unióba – magyarázta.

Közölte: nagyra értékeljük Grúzia konzekvens külpolitikáját, és Magyarország kiáll Grúzia szuverenitása, területi integritása mellett a nemzetközileg elismert határokon belül, valamint amellett, hogy a befagyott konfliktusokat tárgyalásos úton sikeresen rendezzék.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: évek óta folyamatosan jó Magyarország és Grúzia együttműködése, politikai kapcsolataik és közös munkájuk a nemzetközi fórumokon eredményes. A cél most a gazdasági együttműködés bővítése – közölte.

Arról beszélt, hogy egyre több magyar turista jön Grúziába. A csereprogramok pedig a grúz diákoknak jó lehetőséget adnak, hogy minőségi oktatásban részesüljenek Magyarországon – vélekedett. Hozzáfűzte: 80 grúz diák kap ösztöndíjat Magyarországon.

A grúz kormányfő közölte: Grúzia sokat elért az EU felé vezető úton, és nagyra értékeli Magyarország támogatását. Úgy látja, az, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól, további ösztönzést jelent, hogy szorosabbra fűzzék a kétoldalú kapcsolatokat.

Kitért rá, hogy az Oroszország által elfoglalt területekről is beszélt magyar partnerével. Grúzia a konfliktus békés megoldására törekszik, és Magyarország is a békés rendezés mellett eltökélt – mondta.

Megjegyezte:

idén ünnepelik a 25. évfordulóját annak, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatokat.

A sajtónyilatkozatok előtt beruházásvédelmi szándéknyilatkozatot, a belügyminisztériumok közötti együttműködési megállapodást, a gazdasági tárcák közötti együttműködési szándéknyilatkozatot, vámügyi szándéknyilatkozat, valamint az oktatási csereprogram-megállapodást módosító kiegészítő jegyzőkönyvet írtak alá.

Forrás: MTI

Orbán Viktor kormányfõ megkoszorúzza a hõsi emlékmûvet Tbilisziben

A sajtónyilatkozatokat követően – az eredeti tervekkel ellentétben – az AP hírügynökség kérdést tett fel Orbán Viktornak a CEU-ról. A miniszterelnök közölte: „sok a dezinformáció” az üggyel kapcsolatban. A CEU nincs veszélyben, ez egy Magyarországon működő egyetem, amely a jövőben is megfelelően fog működni – mondta.

Péntek délelőtt Orbán Viktor megkoszorúzta a Hősi Emlékművet, délután pedig Giorgi Kvirikasvilivel lezárta az egész nap zajló magyar-grúz üzleti fórumot.

Az üzleti fórumra érkező kormányfőt két, néhány tucat tüntetőből álló csoport várta. Az egyik a CEU mellett, a másik pedig Orbán Viktor és a magyar kormány politikája mellett tüntetett.

A későbbiekben a magyar miniszterelnök megbeszélést folytat Giorgi Margvelasvili grúz államfővel és Irakli Kobakhidze parlamenti elnökkel.

Minden feltétel adott a gazdasági együttműködéshez

Minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-grúz üzleti fórumon, pénteken Tbilisziben.

A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta:

a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz

– mutatott rá.

Kifejtette: a grúz kormány hasonló lépéseket tesz, mint Magyarország tett a közelmúltban, hasonló programokat, reformokat valósít meg.

Magyarország gyakran kap híreket Grúzia és Oroszország konfliktusáról, de a gazdasági együttműködés nem függ ettől a konfliktustól – vélekedett. Közölte: a grúz külpolitika stabil és megbízható, és Magyarország támogatja Grúzia területi integritását.

Arról is beszélt, hogy a két ország közelebb van, mint gondolnánk, „Grúzia nem a világ vége”.

A miniszterelnök megerősítette, hogy Grúzia azon nagyon kevés országok egyike, amelyről Magyarország elmondhatja: sosem volt konfliktusa vele a múltban, nincs a jelenben sem, és a jövőt illetően is erre törekednek.

Forrás: MTI

Úgy látja, a gazdasági együttműködést segíti az Eximbank hitelkerete, a látogatás alkalmával aláírt megállapodások, valamint a közvetlen légi összeköttetés a két ország között. Ugyancsak előnyös, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól – tette hozzá.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik Európa és Ázsia között, és az ország dinamikusan fejlődik.

Elmondta: a kétoldalú együttműködés a magyar miniszterelnök látogatásával tovább erősödik. Folytatják a kapcsolatépítést minden területen, így a legfontosabb, a gazdaság területén is – hangoztatta.

A grúz kormányfő országa előnyeit sorolva közölte: az elmúlt években komoly fejlődést értek el, gazdaságpolitikájuk elkötelezett a fejlődés mellett, továbbá eltökéltek a demokrácia erősítése és a gazdasági növekedés serkentése mellett.

Kijelentette: Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik.

Magyarország fontos kereskedelmi és gazdasági partner, amellyel szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani – zárta szavait Giorgi Kvirikasvili.

 

Hirdetés

Kiemelt

Százmilliók landoltak a liberális jogvédőknél

A Soros György által támogatott szervezet egyebek között a választópolgárok mozgósítására és a drogliberalizáció népszerűsítésére kapott pénzt.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!