2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/olaszorszag-kepzessel-integralna-muszlimokat-1318759/

Olaszország képzéssel integrálná a muszlimokat

A toleranciára és más vallások tiszteletére tanítják az imámokat
Új integrációs ötlettel álltak elő az olaszok: képzést tartanak az imámoknak és egyéb vallási vezetőknek az alkotmányról.

A kurzus februárban kezdődik az ország északi részén azon nem katolikus vallási vezetők részvételével, akik az EU-n kívülről érkeztek, de Olaszországban tervezik a működésüket. „A cél, hogy megteremtsük a tolerancia klímáját, hogy megtanítsuk a demokratikus társadalmunkban jelen lévő jogokat és kötelezettségeket” – mondta Frederica Botti, a Bolognai Egyetem vallásjoggal foglalkozó professzora, aki a képzést koordinálja.

A résztvevők az olasz alkotmány elveit sajátítják el, többek között a vallásszabadságról, a szólásszabadságról, valamint a szabad vallásgyakorlás jogáról, írja a The Local híroldal olasz kiadása. Tanulnak a toleranciáról és más vallások tiszteletéről, de olyan gyakorlati tudást is szereznek, hogy miként lehet új imahelyeket, templomokat létesíteni.

Az iszlám az egyetlen olyan nagyobb vallás, amelynek nincs hivatalos státusa Olaszországban, bár a becslések szerint az ország egymillió muszlimnak ad otthont. A fővárosban például 43 engedélyezett és megtűrt muzulmán mecset és imahely működik, a továbbiakat garázsokban, földszinti ingatlanokban, kulturális központokban működtetik. A nem hivatalos mecsetek bezárása, illetve az újak építésének megakadályozása több békés demonstrációhoz vezetett tavaly.

Forrás: Reuters

Muzulmánok imádkoznak Rómában. Egymillióan élhetnek az országban

A szervezők akkor arról beszéltek, hogy az alternatív módon kialakított imahelyeket a hatóságok törvénytelennek tartják és terrorveszélyesként bélyegzik meg, ugyanakkor nem jelölnek ki helyettük másokat. Az olaszországi iszlám közösségek a terrorcselekmények után többször is szolidaritást vállaltak a keresztényekkel, és hangsúlyozták, hogy alapvetőnek tartják a keresztény imahelyek és az ott összegyűlő hívők iránti tisztelet kifejezését.

Az első kurzus februárban indul a Bolognai Egyetem jogi karán, Ravennában. A képzés része annak a tervnek, amelyet a belügyminisztérium hozott létre a muszlimok integrálásáért.

A nagyobb hatékonyság érdekében egy évvel ezelőtt felállítottak egy különleges bizottságot is az iszlám vallás és kultúra akadémikusaiból és szakértőiből. A kormány reméli, hogy a vallások és a kultúrák között megerősödő párbeszéddel elkerülhető a kiközösítés és a radikalizálódás. A muszlimok mintegy 3,7 százalékát képezik az olasz társadalomnak, bár a lakosság ezt 20 százalékra becsülte egy decemberi felmérés alapján.

A szakértők szerint az „emberek túlbecsülik azt, amitől félnek”.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!