2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/no-orban-viktor-befolyasa-nemet-belpolitikara-2647759/

Nő Orbán Viktor befolyása a német belpolitikára

Zajos visszhang övezte a miniszterelnök látogatását
Bár saját bevallása szerint nem akar beleavatkozni a német belpolitikába, hatalmas visszhang övezte Orbán Viktor tegnapi felszólalását a bajor Keresztényszociális Unió képviselőinek Seeon-kolostorban tartott tanácskozásán. A magyar miniszterelnök bajor kollégája jelenlétében kifejtette: a migránskérdés demokráciaproblémává vált Európában, ám az idei esztendő a népakarat helyreállításának éve lehet. Orbán Viktor ígéretet tett rá, hogy hazánk továbbra is védeni fogja a szerb–magyar határt, így Bajorország déli határát is.

– Egyértelmű a népakarat: az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság, a határokat megvédjék, és vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek – hangoztatta Orbán Viktor a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tanácskozásán, ahol az Európát sújtó migránsválság mellett gazdasági kérdésekről is szót váltott a bajor vezetőkkel.

Fotó: MTI

Migrációs álláspontja miatt külföldön is középponti szerepbe került a Fidesz elnöke

A magyar miniszterelnök szerint az utóbbi években Európában sok helyütt a vezetők nem azt tették, amit a nép akart, ezt az ellentmondást pedig valahogy fel kell oldani. – 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: az európai népek lépésről lépésre ki fogják kényszeríteni, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek a migránskérdésben is az ő érdeküket szolgálják.

Horst Seehoferhez fordulva kijelentette: sokat tanult bajor kollégájától, többek között azt, hogy jogszerűtlenségre semmilyen jogot nem lehet építeni, ezért a jogszabályokat mindig precízen be kell tartani. – Szerényen, de azért büszkén mondom: Magyarország egy olyan ország, amely megértette ezt a szabályt, mi kezdettől fogva a határvédelem és a schengeni szerződés betartásának talaján álltunk – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök elmondása szerint világossá tette a bajor partnereknek, hogy Magyarország továbbra is a jogszerűség talaján áll, így a továbbiakban is tekintsék őt „Bajorország végvári kapitányának”.
Horst Seehofer bajor miniszterelnök válaszul a Bajorországot és Magyarországot összekötő tiszteletről és barátságról beszélt, majd újból leszögezte: Orbán Viktor kétségtelenül a jogállamiság talaján áll. Egyúttal bejelentette: Bajorország szövetséget hoz létre a közép-európai államokkal, hiszen nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

Fotó: Reuters

A magyar miniszterelnök a bajor vendéglátókkal a CSU tanácskozásán

– Ezért is bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése – fogalmazott. Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője szintén a magyar migrációs politika védelmére kelt, mint mondta: „Tudjuk, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében”.

A CSU politikusainak magyarbarát megnyilatkozása annak ellenére következett be, hogy potenciális jövőbeli koa­líciós partnerük, Martin Schulz a Bild hasábjain kemény kritikával illette a magyar miniszterelnököt, aki szerinte megtorpedózza az EU menekültpolitikáját. A német szociáldemokraták elnöke egyúttal arra szólította fel Seehofert és a CSU vezetőit, hogy intsék óva Orbán Viktort a menekültügy, valamint sajtó- és véleményszabadság területén.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!