2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/nepfelkelessel-fenyeget-hamasz-2544061/

Népfelkeléssel fenyeget a Hamász

Kiváltotta a muszlimok haragját az Egyesült Államok elnökének bejelentése
Törökország a muszlim világ élére állva tegnap bejelentette, rendkívüli ülésre hívta össze az Iszlám Együttműködés Szervezete tagországait, válaszul Donald Trump rendkívüli bejelentésére. Az amerikai lépést a térség kulcsszereplői és a nagyhatalmak is aggodalommal figyelik.

Bár a muszlim világ nem konfliktusoktól mentes, Jeruzsálem kérdésében mindig egyértelmű összhang jellemzi a közösséget. Ezúttal Recep Tayyip Erdogan török elnök (képünkön) állt az összefogás élére, aki a minap bejelentette, Törökország megszakítja diplomáciai kapcsolatát Izraellel, amennyiben Donald Trump meggondolatlanul cselekszik.

Fotó: Reuters


Ankara csak nemrég, tavaly júniusban kezdte újjáépíteni kétoldalú kapcsolatait a zsidó állammal, a jelek szerint azonban Erdogan eltökélt: tegnap bejelentette, hogy jövő szerdára összehívta Isztambulba az Iszlám Együttműködés Szervezete tagországainak képviselőit, hogy közös válaszlépéseket dolgozzanak ki az amerikai lépésre. Binali Yildirim török miniszterelnök tegnap azt is nyomatékosította, hogy Jeruzsálem a vallásközi konfliktusok helyszíne, Ankara éppen ezért óva inti Washingtont bárminemű meggondolatlan lépéstől. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig amerikai kollégája, Rex Tillerson tudtára adta, hogy a lépéssel béke helyett káoszba taszítanák az egyébként is konfliktusokkal átszőtt térséget.

Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként olyan veszélyes lépés, amely népfelkeléshez fog vezetni – figyelmeztetett tegnap a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetője. Az MTI tájékoztatása szerint Szaláh al-Bardavíl azt mondta, hogy a washingtoni döntés elsöprő népfelkeléshez fog vezetni, és olyan ellenálláshoz, amely „felperzseli a Földet és letöri mindenkinek a kezét, aki csak hozzá próbál érni Jeruzsálemhez és a szent helyekhez”.

A Hamász egyik szóvivője a palesztinok, az arabok és a muszlimok Jeruzsálemben élvezett jogai ellen irányuló szégyentelen támadásnak nevezte az amerikai elnök tervét, amellyel szemben a palesztinok mozgósítására szólított fel. Az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet vezetője, Háled al-Bats pedig azt hangsúlyozta, a lépés azt mutatja, hogy az Egyesült Államok elfogult Izraellel kapcsolatban, és a döntése megerősíti a békefolyamat végét.

A muszlim országok mellett az Euró­pai Unió, Kína, az ENSZ és Ferenc pápa is már Trump beszéde előtt nyomatékosította, hogy elleneznek bármiféle lépést, amely a jelenlegi status quo megváltoztatását eredményezheti. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztényeknek Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne. A szerdai általános audiencián Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, s arra kért minden felet, tartsák tiszteletben a Jeruzsálemre vonatkozó status quót, vagyis azt a fennálló helyzetet, amelyet az ENSZ határozatai szabályoznak.

A Kremlt is aggasztja, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha az Egyesült Államok Izrael fővárosának ismeri el Jeruzsálemet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tegnap Moszkvában. Kína szerint kiéleződhetnek a régióbeli feszültségek. Keng Suang (Geng Shuang) kínai külügyi szóvivő elmondta, Peking összetett és érzékeny kérdésnek tartja Jeruzsálem státusát, minden érintettnek ezért elsősorban a térség békéjét és nyugalmát kellene szem előtt tartania, körültekintőn kellene cselekednie, és nem lenne szabad szabotálni a palesztin kérdés megoldásának alapját, illetve új összetűzéseket kirobbantani a térségben.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!