2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/nem-tud-szabadulni-stigmaktol-nemet-afd-2204617/

Nem tud szabadulni a stigmáktól a német AfD

Bár a német kormánypártok igyekeznek kifogni a szelet a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt vitorlájából, a populista stigmát magán viselő csoportosulás kétségtelenül Németország harmadik legtámogatottabb pártjává vált 2013-as megalakulása, illetve a migrációs válság kezdete óta. Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásaiból ugyan biztosra vehető, hogy az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség lesz a nyertese a szeptember 24-i parlamenti (Bundestag-) választásoknak, de a várakozások szerint az AfD támogatottsága is meghaladja majd a 10 százalékot.

Az AfD áprilisi kongresszusán a párt két, egymástól merőben eltérő listavezetőt jelölt a választási harcra: a CDU korábbi politikusát, Alexander Gaulandot, valamint a 38 éves, vállaltan leszbikus Alice Weidelt, aki a párt mérsékeltebb vonalát hivatott reprezentálni. A szélesebb társadalmi rétegek meggyőzéséhez szükséges néppártosodás – amit a párt emblematikus alakja, Frauke Petry társelnök az AfD áprilisi kongresszusán felvetett – azonban elmaradt, így a „rasszista” megbélyegzéstől sem tudtak megszabadulni. Heiko Maas német igazságügyi miniszter, a német szociáldemokraták (SPD) politikusa a minap például úgy fogalmazott: az AfD lesz az első párt 1949 óta, amely az 5 százalékos küszöböt legyőzve bejut a szövetségi parlamentbe egy több ponton is alkotmányellenes programmal. Ilyen például az, amely választási győzelem esetén a minaretek betiltását ígéri, ami egyértelműen sérti a vallásszabadságot.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap közben azt állította, hogy olyan kompromittáló e-mailek birtokába jutott, amelyek felfedik Alice Weidel „valódi arcát”. A politikus egy neve elhallgatását kérő egykori kollégájának azt írta: „Az ok, ami miatt elözönlötték országunkat az olyan kulturálisan idegen fajok, mint az arabok és a romák, az, hogy a mi vezetőink, akik az alkotmány ellenségei, szisztematikusan lerombolták a középosztályt.” A levélben Weidel állítólag úgy írta le Merkel kormányát, mint „disznók, akik nem többek a szövetséges nagyhatalmak bábjai­nál. A feladatuk pedig az, hogy a városokban polgárháborút kreálva lenyomják a német embereket azzal, hogy külföldiekkel árasztják el a területeket”.

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!