2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/nehezsegekbe-utkoznek-szerbiai-utazok-2365165/

Nehézségekbe ütköznek a szerbiai utazók

A szerbiai polgárok aggodalommal és többnyire felháborodással fogadták a hírt, miszerint a nyugat-balkáni országok polgárainak a schengeni határ átlépéséhez előzetes engedélyt kell kérniük az Európai Unió illetékes szolgálatától.

Ez azon országok állampolgáraira vonatkozik majd, amelyek vízummentességet élveznek, tehát vonatkozni fog a szerb állampolgárokra is. Ez a hír azért is keltett nagy felháborodást, mert a sajtó eldöntött tényként tálalja, holott egyelőre csak javaslat formájában létezik az elképzelés. Így aztán azt sem tudni pontosan, hogy a kettős állampolgárságú, Szerbiában élő magyarokat ez hogyan érintené, de többnyire úgy magyarázzák, hogy uniós állampolgárként – ha magyar útlevéllel vagy más úti okmánnyal utaznak – nem vonatkozik majd rájuk.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) szerint egy ilyen kötelezettség bevezetése bonyolult folyamat, és ha a javaslatot elfogadják, akkor is leghamarabb 2020-ban léphet életbe. A tervezet alapján a beutazási engedélyt egy elektronikus űrlap kitöltésével igényelhetnék a polgárok. Az európai uniós jóváhagyást vagy elutasítást pedig legkésőbb 72 órán belül ki kell majd adni.

Azoktól, akiket valamilyen okból veszélyesnek minősítenek az EU biztonsága szempontjából, megtagadják a beutazást, áll az európai utasinformációs és engedélyezési rendszer javaslatában. Az űrlapon fel kell majd tüntetni a beutazással kapcsolatos adatokat, hogy az illető hol lesz majd elszállásolva vagy hogyan lesz elérhető. A javaslatban áll még, hogy a kérelmezőnek tíz eurót kell fizetnie a jóváhagyásért, ez az összeg három évre, illetve az útlevelük lejártáig elég.

Gál Kinga, az Európai Néppárt magyar képviselője, a javaslat jelentéstevője ellentmondásosnak nevezte, hogy a LIBE ezt, valamint a nagy vihart kavart másik javaslat elfogadását is megszavazta, amelyben törvényesíteni igyekeznek a vitatott kvótarendszert.

Szerinte ugyanis az egyik szigorítja a belépést az érvényes iratokkal rendelkező, vízummentességet élvező országokból érkezők esetében, a másik kinyitja a határokat, és komoly biztonsági kockázatot jelentve, korlátlanul enged be gyakran okmányok nélküli, ellenőrizetlen belépőket.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!