2017. november 18., szombat, Jenő napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/nagyobb-pusztitast-terveztek-terroristak-2101612/

Nagyobb pusztítást terveztek a terroristák

Tizenketten követték el a két gázolásos merényletet Katalóniában

Egy tizenkét fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terroristasejt szervezhette meg a Barcelonában csütörtök délután és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket – jelentette az El País spanyol napilap az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva. A tizenkét gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. A katalán rendőrség és a biztonsági erők tagjai jelenleg is nagy erőkkel keresik a további három gyanúsítottat.

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője és elkövetője a Cambrilsban lelőtt öt terrorista egyike – jelentette péntek este több spanyol sajtóorgánum. A 17 éves Moussa Ouka­bir (képünkön) bátyja, Driss személyes dokumentumait használta a támadásra kiszemelt furgon kibérléséhez.

Facebook-oldalán azt állította, hogy Ibizán született, Ripollban él, a Barcelonai Egyetemen tanul, és a Coca-Colának dolgozik. Az adatok hitelessége megkérdőjelezhető – jelentette az MTI.

A katalán rendőrség tegnapi tájékoztatása szerint az elkövetők nagyobb támadások végrehajtását tervezték, gázpalackokkal is robbantásokat akartak végrehajtani, de szerda éjjel, miközben a robbanóeszközök készítésével kísérleteztek, a gázpalackok felrobbantak. A rendőrség feltételezése szerint Alcanarban, a Barcelonától 200 kilomé­terre délre fekvő kisvárosban tervelték ki merényleteiket a terroristák, és a tervezés már hosszú ideje folyt.

A BBC biztonságpolitikai szakér­tője, Frank Gardner szerint egyértelműen megállapítható, hogy a mostani merényletsorozatot mégsem magányos farkas követte el – ahogy a korábbi gázolásos támadásokat –, hanem robbanószerrel és késekkel felfegyverkezett terroristák hálózata. Ez különösen nagy csoportnak számít, tekintve, hogy az Iszlám Állam óvatosságra intette követőit. A szakértő szerint mindez azt is jelenti, hogy az általában résen lévő spanyol terrorelhárítás most kudarcot vallott.

A katalán polgári védelmi főigazgatóság tegnapi tájékoztatása szerint összesen 34 országból vannak áldozatok. A halottak száma a két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli. A halálos áldozatok között biztosan van két spanyol, két olasz, egy-egy amerikai, belga és portugál állampolgár. A ZDF német televíziós csatorna értesülése szerint három német állampolgár is meghalt Barcelonában, a francia külügyminisztérium pedig közölte, hogy huszonhat francia állampolgár sérült meg az első merényletben.

– Az egyik sérült magyar, de már el is hagyhatta a kórházat – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

– A sérült nő kartörést szenvedett, a barcelonai főkonzulátus munkatársai személyesen is felvették vele a kapcsolatot, de konzuli segítséget nem kért – közölte.

Péntek délben mintegy 100 ezer ember vett részt a város szívében talál­ható Catalunya téren tartott megemlékezésen, amelyen egyperces néma csenddel emlékeztek a merényletek áldozataira.

Gázolásos támadások egy év alatt

2016. július 14. Nizzában egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe (86 halott).
2016. december 19. Berlinben egy 24 éves tunéziai férfi az egyik legforgalmasabb karácsonyi vásáron a tömegbe hajtott egy kamionnal (12 halott).
2017. március 22. Londonban a Westminster-hídon egy terrorista – az 52 éves, kenti születésű Khalid Masood – gyalogosok közé hajtott (5 halott).
2017. március 23. Gázolás Antwerpenben (senki sem sérült meg).
2017. április 7. Stockholmban egy üzbég származású férfi teherautóját egy sétálóutcába, majd egy bevásárlóközpontba vezette (4 halálos áldozat).
2017. június 3. London belvárosában egy furgon több gyalogost elütött, majd a támadók késsel támadtak a járókelőkre (8 halott).
2017. június 19. Londonban egy furgon hajtott egy mecsetből távozók közé (1 halott). A furgon vezetőjét, Darren Osborne-t őrizetbe vették.
2017. június 19. Párizsban, a Champs-Élysée-n egy autó szándékosan egy rendőrségi konvoj élén haladó furgonba rohant (senki sem halt meg).
2017. augusztus 9. Párizs elővárosában egy algériai férfi autójával szándékosan katonák közé hajtott (senki sem halt meg).

 

Hirdetés

Kiemelt

Poirot új bajusza

A Gyilkosság az Orient expresszen a brit krimiírónő talán leghíresebb műve, Hercule Poirot pedig már nem egyszerűen fiktív figura, hanem nyomozói archetípussá vált.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!