2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/nagy-csatara-keszulnek-brusszelben-2633188/

Nagy csatára készülnek Brüsszelben

A brexit után nőhetnek a befizetések az EU közös kasszájába

Most, hogy Nagy-Britannia kiválik az Európai Unióból, Brüsszel arra készül, hogy alaposan megnövelje a tagállamok hozzájárulását a közös költségvetéshez a 2020-as években – ugyanis a bizottság szerint csak így lehet fenntartani a brexit utáni EU hosszú távú büdzséjének a szintjét, illetve megfelelni az extra politikai kívánalmaknak.

A Financial Times szerint a vitának már a menetrendje is megvan: a februári csúcstalálkozón felállítják a prioritásokat, a hivatalos javaslatot pedig májusban terjesztik elő. Mint mindig, most is kemény tárgyalásokra lehet számítani Brüsszelben; egyrészt mert egyhangúlag kell elfogadni a büdzsét, másrészt éles támadás várható olyan nettó befizetőktől, mint Franciaország és Németország a nettó haszonélvezők ellen, mint például Lengyelország vagy Magyarország. A 2014–2020-as 960 milliárd eurós költségvetés elfogadása például csaknem másfél évet és számos csúcstalálkozót vett igénybe.

Ketyeg az uniós büdzsé órája, a britek jelentős űrt hagynak maguk után

Fotó: Reuters

Ketyeg az uniós büdzsé órája, a britek jelentős űrt hagynak maguk után

Ezúttal azonban három tényező borzolja tovább a kedélyeket. A brexit évi tízmilliárd euró űrt hagy maga után 2021-től, növelni akarják a bevándorlással és az euróövezettel kapcsolatos kiadásokat, valamint erősödni fog a kelet–nyugati feszültség a menekültkvóták miatt. Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa szerint a pénzügyi lyuk felét takarékoskodással, a másik felét pedig a nettó befizetők hozzájárulásának növelésével kellene betömni.

Ám még ez a megközelítés is áttörné azt az EU által önként vállalt plafont, amely szerint a közös büdzsé mérete nem haladhatja meg az unió éves bruttó nemzeti jövedelmének egy százalékát. Miközben rendkívüli óvatosság övezi a kiadásnövelést, a nagy nettó befizetők – például Svédország és Hollandia – inkább azon lennének, hogy megreformálják a költségvetés felhasználását.

A büdzsé körüli csatározás várhatóan központi eleme lesz az Európa jövőjéről szóló szélesebb körű vitának. Németország minden bizonnyal ragaszkodni fog ahhoz, hogy a közép-európai tagállamok – megint csak elsősorban Lengyelország és Magyarország – tartsák tiszteletben az európai értékeket, és tartsák fent a törvényességet, ha több pénzt akarnak kapni Brüsszeltől.

Az euróövezeten kívüli kelet-európai tagok attól tartanak, hogy a politikai szembenállás miatt az EU nagyágyúinak számító franciák és németek több forrást akarnak majd irányítani azokba az országokba, amelyek készek csatlakozni a valutaunióhoz. Ami az új költségvetési területek pénzügyi fedezetét illeti, Oettinger úgy képzeli, hogy ennek 80 százalékát új befizetésekből, 20 százalékát pedig takarékoskodással kell előteremteni.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!