2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/muzulman-orszag-teljes-harcot-hirdetett-burka-ellen-1318318/

A muzulmán ország teljes harcot hirdetett a burka ellen

Expess.co.uk
Marokkó betiltani készül a teljes arcot elfedő burka gyártását és forgalmazását az egyre erősödő terrorveszély miatt – jelentette a helyi média.

Az észak-afrikai ország belügyminisztériuma úgy fogalmazott aggasztó, hogy egyre több terrorista használja álcaként az arcot teljesen eltakaró viseletet – olvasható az Express cikkében.

Burka és a nikáb olyan viselet, amely az egész arcot eltakarja és csupán egy kis rést hagy ki a szemnek. Más fejkendő továbbra is engedélyezett Marokkóban. Úgy, mint a hidzsáb, amely csak a hajat, és nem az egész arcot takarja el. A fejkendőknek ezt a típusát ajánlja egyébként VI. Mohamed marokkói király is.

Az LE360 nevű marokkói hírszolgáltató közzétette a belügyminisztérium hivatalos álláspontját:

„Lépéseket fogunk tenni az import, a gyártás és a forgalmazás teljes betiltására a királyság valamennyi városában.”

Ez a döntés azért is meglepő, mert Marokkó lakóinak legnagyobb része muzulmán hitű (mintegy 99%), közel 1% keresztény és 0,2% zsidó vallású. Ráadásul az itt élő muzulmánok, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez hasonlóan, az iszlám legnagyobb ágának, a szunnita iszlámnak a követői.

Egyes információk szerint Casablancában az ország gazdasági fővárosában, a kereskedelmi negyedben belügyi tisztviselők figyelemfelhívó kampányokkal tájékoztatják a kereskedőket az új határozatról.

A marokkói média azt állította,

a CIA figyelmeztette a hatóságokat arról, hogy az észak-afrikai ország ki van téve a berlini és nizzai támadásokhoz hasonló teherautós terrorcselekménynek.

A CIA azt mondta, hogy közel 30 százaléka a külföldi harcosoknak nemrégiben visszatért a saját hazájába Irakból és Szíriából.

A marokkói titkosrendőrség konstruktívan együttműködik az európai és az tengerentúli szolgálatokkal. Mint ismeretes a mondafrique.com című portál információi szerint a marokkói titkosszolgálat (DST) két, szeptemberben és októberben elküldött levélben figyelmeztette a német hatóságokat arról, hogy merényletre készülhet a tunéziai Anis Amri.

A marokkói hatóságok nem először figyelmeztették európai partnereiket az Iszlám Állam szimpatizánsaival kapcsolatos veszélyre.

Példaként megemlítették, hogy a spanyol kormány a Marokkóból érkező információknak köszönhetően tudott felszámolni egy terrorista hálózatot, míg a francia biztonsági szervek fontos adatokhoz jutottak a (2015. novemberi) párizsi merénylet után Abdelhamid Abaaoudnak, a támadás európai koordinátorának hollétét illetően.

A tilalom bejelentése jelentős felháborodást váltott ki a nikábot és burkát viselő marokkói fundamentalista, szalafista közösségből – írj az Express.

Hassan Kettani szalafista sejk azt írta a Facebook bejegyzésében: „Marokkó betiltani készül a nikábot, amelyet a muszlim nők öt évszázadon keresztül viseltek. {…} Ha ez igaz, az katasztrófa.”

A törvényhozó testület tagja Nouzha Skalli, a korábbi családi és szociális fejlesztési miniszter, beharangozott tilalomról szólva úgy fogalmazott: „Fontos lépés lenne a vallásos szélsőségek elleni küzdelemben”.

Európa és a burka
Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és svájci néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőknek. Tavaly novemberben a holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva szavazta meg az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a símaszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását. Sebastian Kurz oszták külügyminiszter javaslata szerint az új integrációs törvény korlátozná Ausztriában a burka viselését és tiltaná, hogy a szalafisták köztéren Koránt osztogassanak. Kurz a hírügynökségnek adott interjúban emlékeztetett arra is, hogy a szem kivételével az egész arcot és testet elfedő muszlim női viselet, a burka betiltásának lehetőségéről beszélt legutóbb Angela Merkel német kancellár is.

 

Hirdetés

Kiemelt

Vegán mosógélekkel tör be a piacra a hazai startup

Egy magyar cég kőolajszármazékok helyett kókuszolajból készíti a tisztítószereket.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!