2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/mutargybefektetesi-konferenciat-rendeznek-mupaban-2384755/

Műtárgybefektetési konferenciát rendeznek a Müpában

MTI
Műtárgybefektetési konferenciát rendeznek november 14-én a Müpában, ahova elősorban a műtárgypiaci tendenciák és új befektetési lehetőségek iránt érdeklődő közönséget várják. A rendezvényen bemutatják A magyar aukciós piac című kiadványt is.

A tanácskozás a magyar és nemzetközi műtárgypiac legújabb tendenciáitól kezdve a gyűjteményépítési stratégiákon át nyújt betekintés a művészeti piac működésébe és világít rá aktuális kérdéseire – fejtette ki Kollmann Szilvia, közgazdász, művészettörténész, a műtárgy.com kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényről és a megjelenő kiadványról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A rendezvény nyitóelőadásában Emőd Péter művészeti újságíró a műtárgypiac 21. századi trendjeit elemzi majd, Spengler Katalin műgyűjtő a magyar kortárs műgyűjtés motivációiról és stratégiáiról beszél, Szergej Glekov és Kollmann Szilvia A magyar aukciós piac című kiadványt mutatja be, Buzinkay Péter, a Miniszterelnökség műtárgyfelügyeleti hatósági főosztályának vezetője pedig a műtárgyvédelem és hamisítás gyűjtőket is érintő legfőbb kérdéseit és szabályozásait ismerteti. A konferenciát három ismert műgyűjtő, Balázs Árpád, Málnay B. Levente és Reszegi Judit kerekasztal-beszélgetése zárja a magyar képzőművészeti gyűjtői és gyűjteményépítési stratégiáiról. A beszélgetést Spengler Katalin moderálja.

Kollmann Szilvia elmondta, hogy a konferencián bemutatkozik a Magyar aukciós piac című, hiánypótló és iránymutató kiadvány is, amely a magyar művészek hazai és nemzetközi aukciós teljesítményét elemzi TOP-listákkal és ábrákkal is szemléltetve. Kiemelte: a kötet külön tanulmányokban elemzi az élő és az elhunyt magyar művészek műtárgypiacát. A kiadvány különlegessége, hogy a magyar művészet műtárgypiaci helyzetéről ilyen mély és tudományosan is megalapozott elemzés még nem készült.

Szergej Glekov alkalmazott matematikus, a kötet egyik szerzője elmondta, hogy a kiadvány több mint 30 ezer árverési adatot tartalmaz 48 ország csaknem 700 aukciósházából, és áttekinti a magyar művészek 2007. és 2016. közötti műtárgypiaci szereplését. Az elemzés külön foglalkozik a közelmúlt aktuális tendenciáival és megállapítja azt is, hogy 2016-ban 11,5 milliárd forint volt a magyar művészet hazai és nemzetközi aukciós forgalma.

A felhasznált adatsorok alapján hiánypótló listákat közöl a száz legdrágább magyar és nemzetközi aukción eladott műalkotásról, az ötven legdrágább nem élő, és a 20 legkeresettebb élő magyar vagy magyar származású művészről. A lista 70 millió forintos leütési ártól rangsorolja a művészeket – fűzte hozzá Kollmann Szilvia.

Martos Gábor művészeti író kiemelte, hogy a konferencián bemutatandó kiadvány adatai, ábrái, elemzései segítségére lehetnek a gyűjtőknek és a befektetőknek abban, hogy a befektetési szempontokat szem előtt tartva tudjanak műtárgyakat vásárolni, de fontos összegzés a témával foglalkozó szakíróknak is.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!