2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/munkaero-hiany-lassitja-szlovak-gazdasagot-2582014/

Munkaerőhiány lassítja a szlovák gazdaságot

Spectator

„Szlovákiában a gazdasági környezet tovább romlik”, kezdődik a témáról szóló cikk az angol nyelvű szlovák hírportál tegnap, késő este ott elhelyezett beszámolójában.

Erre a következtetésre jutott a Szlovák Üzleti Szövetség (PAS) szokásos negyedévi, legfrissebben napvilágot látott jelentésében, folytatódik a cikk.

A PAS által létrehozott üzleti környezeti index 2017 harmadik negyedévében 1,96 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest.

A legújabb felmérés azt mutatja, hogy Szlovákiában elsősorban a munkaerőhiány rontja az üzleti környezetet.

Peter Kremsky, az intézet igazgatója elmondta, az index vállalkozók azon kiértékelésén alapul, amelynek keretében az üzleti környezet egyes területein haladásra vagy hanyatlásra mutatnak.

Kremsky elmondta, nagyon nehéz olyan embereket találni, akik akarnak dolgozni, képesek a munkára és hajlandóak munkavégzésre a cégek által nyújtott fizetés ellenében.

Elmondta azt is, hogy miközben az átlagkereset nő, a levonható tételeket nem módosítják, az adó- és illetékterhek folyamatosan nőnek, és a munkaerőhiány a vállalkozók első számú problémájává vált.

„Az e területen tapasztalható szokatlan fejlemény volt a legmeglepőbb jellemző, ahogyan a történelem során a legnegatívabb értékelést regisztrálták (-7,23 százalékot)”, jelentette ki.

A harmadik negyedév alatt a legrosszabb mutatót ismét a törvény előtti egyenlőség elvének alkalmazása kapta (-7,45 %). A szenátus előtti törvény kivitelezhetőség, az igazságügyi rendszer működőképessége és a politikai rendszer funkcionalitása ugyancsak hasonlóan hanyatlott.

A hagyományosan pozitív értékeket mutató jelzők, mind a vállalati befolyás a környezetre, nulla körül lebegtek.

Kremsky elmondta, mindez a szlovák gazdaság lassulására mutat.

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!