2017. április 26., szerda, Ervin napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/milliok-tuntettek-venezuelaban-1603057/

Milliók tüntettek Venezuelában

Megötszöröződött a Brazíliába kivándorlók száma
Venezuela-szerte milliók vettek részt szerdán az újabb kormányellenes tüntetéseken. Az ellenzék bejelentette, hogy az erőszakos összecsapások ellenére – amelyek már kilenc ember halálával jártak – folytatja megmozdulásait.

A venezuelai ellenzékhez közeli Meganalisis közvélemény-kutató intézet szerdán országosan 6 millióra tette a Nicolás Maduro elnök kormánya ellen tiltakozók számát. Mintegy 2,5 millióan a fővárosban, Caracasban vonultak fel.

– Ha ma milliók vonultak az utcákra, holnap még többeknek kell – mondta az ellenzéket vezető Henrique Capriles a folytatást bejelentve. Egy 17 éves tüntető diákot fejbe lőttek a fővárosban, egy 23 éves egyetemista lányt pedig a nyugati San Cristóbalban lőttek le. Az ügyészség azt közölte, hogy vizsgálatot indított a gyilkosságok ügyében, amelyek elkövetésével az ellenzék a Maduro elnökhöz lojális fegyveres bandákat vádolja.

A kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője ugyanakkor bejelentette, hogy a békésnek mondott tüntetők megölték a Nemzeti Gárda egyik katonáját a fővároshoz közeli San Antonio de los Altosban. Ezzel már kilencre emelkedett az áprilisi tüntetések halálos áldozatainak száma. A rendőrség könny­gázzal igyekezett szétoszlatni a felvonulókat. Caracasban a rohamrendőrök mindent bevetettek annak érdekében, hogy a város különböző részeiből érkező menetek ne egyesülhessenek. A hatóságok azt közölték, hogy több mint 400 embert vettek őrizetbe.

Szerdai megmozdulásaikon a tüntetők előre hozott választásokat, valamint a négy éve hivatalban lévő szocialista államfő egyre diktatórikusabb rendszerének felszámolását követelték. Madurót 2013-ban hat évre választották meg elődje, Hugo Chávez halála után. Az újabb tüntetéseket az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-i döntése váltotta ki, amellyel megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet, de a hazai és nemzetközi tiltakozások hatására meghátrálni kényszerült.

Forrás: Reuters

Halálos áldozatokat is követeltek az elszabaduló indulatok

A venezuelai parlament elnöke, Julio Borges kedden arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy tartsák magukat az alkotmányhoz, engedjék békésen tüntetni az ellenzéket. Maduro egyébként államcsínyre való felbujtással vádolja Borgest, ezért eljárást készül ellene indítani.

A hatalmas olajtartalékokkal rendelkező latin-amerikai ország a belpolitikai krízis mellett súlyos gazdasági és élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció megfékezhetetlenné vált, ezer százalék fölött vágtat. Venezuela gazdasága tavaly 18 százalékkal zsugorodott – 2016 a recesszió harmadik éve volt –, a munkanélküliség pedig idén várhatóan meghaladja a 25 százalékot.

Az egyre nagyobb méreteket öltő humanitárius válság nyomán megötszöröződött a Venezuelából Brazíliába vándorlók száma az elmúlt három évben, számuk 2016-ban elérte a 7150-et – közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet.

A Brazíliába érkező venezuelaiak egy részét menekültként fogadják, más részük ideiglenes munkát igyekszik találni maradása érdekében.

Kiemelt

Tízparancsolat az áruházakban

Újabb és újabb megmondóemberek tűnnek fel, hogy keresztény elkötelezettségüket hangoztatva fejezzék ki csalódottságukat a kormányban és főként Orbán Viktor miniszterelnökben.

Poszt-trauma

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Konrád György, az elfelejtett Jobbik-lobbista

A hasonló a hasonlónak – népi változatban: simlis a simlisnek – örül.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 1.

Az elmúlt hetek megmozdulásai­nak az ellenzéki pártok csupán szemlélői, nem alakítói voltak, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Ignatieff brüsszeli sírása 3 pontban

Nézzük a puszta tényeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!