2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/milliok-tuntettek-venezuelaban-1603057/

Milliók tüntettek Venezuelában

Megötszöröződött a Brazíliába kivándorlók száma
Venezuela-szerte milliók vettek részt szerdán az újabb kormányellenes tüntetéseken. Az ellenzék bejelentette, hogy az erőszakos összecsapások ellenére – amelyek már kilenc ember halálával jártak – folytatja megmozdulásait.

A venezuelai ellenzékhez közeli Meganalisis közvélemény-kutató intézet szerdán országosan 6 millióra tette a Nicolás Maduro elnök kormánya ellen tiltakozók számát. Mintegy 2,5 millióan a fővárosban, Caracasban vonultak fel.

– Ha ma milliók vonultak az utcákra, holnap még többeknek kell – mondta az ellenzéket vezető Henrique Capriles a folytatást bejelentve. Egy 17 éves tüntető diákot fejbe lőttek a fővárosban, egy 23 éves egyetemista lányt pedig a nyugati San Cristóbalban lőttek le. Az ügyészség azt közölte, hogy vizsgálatot indított a gyilkosságok ügyében, amelyek elkövetésével az ellenzék a Maduro elnökhöz lojális fegyveres bandákat vádolja.

A kormányzat egyik magas rangú tisztségviselője ugyanakkor bejelentette, hogy a békésnek mondott tüntetők megölték a Nemzeti Gárda egyik katonáját a fővároshoz közeli San Antonio de los Altosban. Ezzel már kilencre emelkedett az áprilisi tüntetések halálos áldozatainak száma. A rendőrség könny­gázzal igyekezett szétoszlatni a felvonulókat. Caracasban a rohamrendőrök mindent bevetettek annak érdekében, hogy a város különböző részeiből érkező menetek ne egyesülhessenek. A hatóságok azt közölték, hogy több mint 400 embert vettek őrizetbe.

Szerdai megmozdulásaikon a tüntetők előre hozott választásokat, valamint a négy éve hivatalban lévő szocialista államfő egyre diktatórikusabb rendszerének felszámolását követelték. Madurót 2013-ban hat évre választották meg elődje, Hugo Chávez halála után. Az újabb tüntetéseket az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-i döntése váltotta ki, amellyel megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet, de a hazai és nemzetközi tiltakozások hatására meghátrálni kényszerült.

Forrás: Reuters

Halálos áldozatokat is követeltek az elszabaduló indulatok

A venezuelai parlament elnöke, Julio Borges kedden arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy tartsák magukat az alkotmányhoz, engedjék békésen tüntetni az ellenzéket. Maduro egyébként államcsínyre való felbujtással vádolja Borgest, ezért eljárást készül ellene indítani.

A hatalmas olajtartalékokkal rendelkező latin-amerikai ország a belpolitikai krízis mellett súlyos gazdasági és élelmezési válsággal is küzd: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció megfékezhetetlenné vált, ezer százalék fölött vágtat. Venezuela gazdasága tavaly 18 százalékkal zsugorodott – 2016 a recesszió harmadik éve volt –, a munkanélküliség pedig idén várhatóan meghaladja a 25 százalékot.

Az egyre nagyobb méreteket öltő humanitárius válság nyomán megötszöröződött a Venezuelából Brazíliába vándorlók száma az elmúlt három évben, számuk 2016-ban elérte a 7150-et – közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet.

A Brazíliába érkező venezuelaiak egy részét menekültként fogadják, más részük ideiglenes munkát igyekszik találni maradása érdekében.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal a csodatevés jegyében

A Szeged 2012. október 28-án győzött legutóbb 7 góllal a Veszprém ellen, azaz nincs más hátra, mint lekopírozni a négy és fél éves mutatványt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!