2016. május 28., szombat, Emil, Csanád napja
Külföld, Poszt-trauma
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/migransok-szobrai-vizalatti-muzeumban-384634/

Migránsok szobrai a vízalatti múzeumban

Museo Atlantico. Talán kissé túlzás múzeumnak nevezni azt a vízalatti szoborkiállítást, amely február végétől fogadja majd látogatóit. A brit művész, Jason deCaires Taylor a Kanári szigetek partjainál süllyesztette el (többedik) tárlatát, amelyet – értelemszerűen – csak búvárok látogathatnak a mintegy 20 méteres mélységben. A látogatók száma így jelentősen korlátozott, az ötlet mégis különlegesnek számít, így a nemzetközi média jelentős promóciós támogatással látja el.

Többek között az egyik utolsó szobor elhelyezésének híre és videója is körbefutotta az internetet:

A művész a videó végén azért még megpróbál elébe menni a kritikáknak, és sietve kijelenti, hogy a szoborral nem a migránsoknak kíván emléket állítani, hanem csupán a globalizálódó világunkban megjelenő kollektív felelősségre akarja markánsan felhívni a figyelmet.

Ha már Jason deCaires Taylor beleálmodta kiállításának üzenetébe a migráció globális problémáját, szívesen adunk neki egy-két tippet további alkotásokra, amelyekkel a jelenséget árnyalhatja:

  • újraértelmezett Laokoón: migráns férfiak csoportjának teste ördögi játékban fonódik össze egy kisfiúval
  • szilveszterező migránsok állnak körbe egy nőt, több kéz markolja a nő testének számos pontját – egy alak az ellopott mobiljával fut el (a mű címe „Ficki, ficki”)
  • tömegverekedés egy migránstáborban (a késeket rozsdamentes acélból kellene készíteni, hogy a tenger vasfoga ellenére figyelmeztető jelként mindig csillogjanak)
  • gépfegyveres migráns merénylők békés kávézókat mészárolnak le Párizsban (nagy meló, ha minden áldozatot meg akar jeleníteni).

Érdekes lenne megfigyelni, hogy a nemzetközi média – élén a CNN-nel, a BBC-vel, vagy a Guardian-nel – hasonló felületet szánna-e ezeknek a szobroknak, mint a korábbival tette.

Kiemelt

LUGASKócosan

A venezuelai elnök közelmúltban rendkívüli állapotot hirdetett ki, amely magában foglalja a hozzá hű erők felfegyverzését. Ez polgárháború rémképét vetíti előre.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés