2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Külföld, Poszt-trauma
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/migransok-szobrai-vizalatti-muzeumban-384634/

Migránsok szobrai a vízalatti múzeumban

Museo Atlantico. Talán kissé túlzás múzeumnak nevezni azt a vízalatti szoborkiállítást, amely február végétől fogadja majd látogatóit. A brit művész, Jason deCaires Taylor a Kanári szigetek partjainál süllyesztette el (többedik) tárlatát, amelyet – értelemszerűen – csak búvárok látogathatnak a mintegy 20 méteres mélységben. A látogatók száma így jelentősen korlátozott, az ötlet mégis különlegesnek számít, így a nemzetközi média jelentős promóciós támogatással látja el.

Többek között az egyik utolsó szobor elhelyezésének híre és videója is körbefutotta az internetet:

A művész a videó végén azért még megpróbál elébe menni a kritikáknak, és sietve kijelenti, hogy a szoborral nem a migránsoknak kíván emléket állítani, hanem csupán a globalizálódó világunkban megjelenő kollektív felelősségre akarja markánsan felhívni a figyelmet.

Ha már Jason deCaires Taylor beleálmodta kiállításának üzenetébe a migráció globális problémáját, szívesen adunk neki egy-két tippet további alkotásokra, amelyekkel a jelenséget árnyalhatja:

  • újraértelmezett Laokoón: migráns férfiak csoportjának teste ördögi játékban fonódik össze egy kisfiúval
  • szilveszterező migránsok állnak körbe egy nőt, több kéz markolja a nő testének számos pontját – egy alak az ellopott mobiljával fut el (a mű címe „Ficki, ficki”)
  • tömegverekedés egy migránstáborban (a késeket rozsdamentes acélból kellene készíteni, hogy a tenger vasfoga ellenére figyelmeztető jelként mindig csillogjanak)
  • gépfegyveres migráns merénylők békés kávézókat mészárolnak le Párizsban (nagy meló, ha minden áldozatot meg akar jeleníteni).

Érdekes lenne megfigyelni, hogy a nemzetközi média – élén a CNN-nel, a BBC-vel, vagy a Guardian-nel – hasonló felületet szánna-e ezeknek a szobroknak, mint a korábbival tette.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

A szuperhatalmak és Magyarország

Hazánk roppant előkelő helyezését nemcsak a múlt dicsősége, hanem a jelen, jelesül Rio de Janeiro nyolc aranyérme is táplálja.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!