2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/migranskartyat-vett-elo-flamand-radikalis-part-2674312/

Migránskártyát vett elő a flamand radikális párt

Vélhetően kizárólag a legnépszerűbb flamand párt vezetőjének határozott fellépése akadályozta meg, hogy a hagyományosan ingatag lábakon álló belga kormány összeomoljon. A botrány főszereplője Theo Francken, a belga kormány bevándorlási ügyekért felelős államtitkára (képünkön), aki a kartúmi kormánnyal egyeztetve küldött volna vissza szudáni menedékkérőket Belgium­ból.

Csakhogy Szudánnak nagyon rossz a híre Belgiumban, a nemzetközi közösség azzal vádolja, hogy nem tiszteli az emberi jogokat, így a közösségi portálokon és a sajtóban nagyon aktív Francken voltaképp a halálba küldi a migránsokat. A belga kormánypártok több képviselője Francken lemondását követelte az ügy miatt, amíg meg nem szólalt Bart de Wever, védelmébe véve a politikust. Az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű radikális flamand párt elnöke közölte, ha Franckennek mennie kell, akkor a párt sem marad a kormányban a kereszténydemokraták mellett, ez pedig a kabinet bukását eredményezné. Ezt követően a flamand liberálisok kijelentették: ők a kormány fennmaradását szeretnék, a kereszténydemokraták pedig azt mondták, hogy ők nem követelték Francken távozását.

Belgiumban októberben lesznek helyhatósági választások, és a felmérések azt mutatják, hogy az ország legnépszerűbb pártja az N-VA, amely hivatalosan ugyan Flandria elszakadását támogatja, de pragmatikusan a szövetség fenntartásában vesz részt. Francken emellett Bart de Wever személyes pártfogoltja, aki általános vélekedés szerint Belgium legbefolyásosabb embere. Az N-VA számára nem lenne katasztrófa a kormány bukása, hiszen az azt követő választásokon hangsúlyozhatnák határozott bevándorlásellenes véleményüket, amely egyre jobban jellemzi a belgákat is.

Francken tavaly szudáni hivatalnokokat hívott Belgiumba, hogy bemutassa, Brüsszelben élnek szudá­niak, akik nem hajlandók hazatérni, de menedékjogot sem kérnek. A lépés nagy vihart kavart az országban, a migránsok támogatói szerint az államtitkár kiszolgáltatja kegyetlen szülőhazájának a menedéket kérő embereket. „A kínzás soha nem fogadható el. De nincs vita a lényegi kérdésekben: aki illegálisan érkezik az országunkba, és nem kér menedékjogot, annak haza kell térnie” – mondta Francken.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!