2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-nem-lesznek-ujabb-kvotak-az-eu-ban-377443/

Merkel: Nem lesznek újabb kvóták az EU-ban

Az Európai Unió nem kényszerítené az összes tagállamra menekültek befogadását Törökországból – hansúlyozta Angela Merkel az újabb kötelező kvótákról szóló javaslatokra reagálva. A lengyel kormányfő fordulatot követel Európa menekültügyi politikájában.

Csak önkéntes alapon lehet szó arról, hogy európai uniós tagországok átvegyenek menekülteket Törökországtól, és az elképzelésnek nincs köze egy állandó menekültelosztási rendszerhez – jelentette ki a német kancellár tegnap Berlinben a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Beata Szydlóval tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkelt arról a török–uniós megállapodásról kérdezték, amelynek értelmében több százezer szíriai menekültet szállítanának törökországi táborokból Európába. A kancellár asszony hangsúlyozta: csupán arról van szó, hogy uniós tagállamok egy csoportja „elképzelhetőnek tartja” menekültkontingesek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak cserébe azért, hogy megszűnik a Törökországból az EU-ba irányuló „illegális migráció”. Ez a csoport tagállam a jövő heti uniós csúcs előtt ismét megbeszélést tart a török miniszterelnökkel a brüsszeli osztrák képviseleten, és a tárgyalásról beszámol majd a 28 tagország értekezletén és a sajtó nyilvánossága előtt – mondta a német kancellár.

Az Alapjogokért Központ tegnapi közleménye szerint az áttelepítési terv az illegális migrációt legális mederbe terelné ugyan, de a kontinens demográfiai válságára továbbra is a bevándorlás támogatásán alapuló multikulturalizmust kínálná válaszként a hagyományos családpolitika segítése és a gyermekvállalás ösztönzése helyett. Az Alapjogokért Központ véleménye szerint bár Törökország együttműködése feltétlenül szükséges a migrációs válság kezeléséhez, nem lehet a partnerség ára, hogy újabb migránsokat telepítsenek az EU területére. Úgy vélik, Európának elsősorban a határvédelemre kell koncentrálnia.

Beata Szydlo a tegnapi berlini sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Lengyelország is az uniós külső határok védelmére, valamint a Szíria térségében élő menekültek megsegítésére helyezi a hangsúlyt, a menekültek uniós tagországok közötti elosztására szolgáló állandó rendszer gondolatát pedig elveti. Angela Merkellel megegyeztek abban, hogy közös humanitárius programot indítanak Szíria térségében a menekültválság enyhítésére, a két ország jordániai vagy libanoni iskola- vagy kórházépítési programmal foghat össze. A lengyel kormányfő egyben menekültpolitikai fordulatot sürgetett.

Beata Szydlo a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a bevándorlási válság kezelésében eddig követett út nem vezet sehová, és ellenőrizetlenné vált a helyzet az uniós külső határon és Németországban is. – Németország meggyengülése fokozza Európa instabilitását – tette hozzá. A miniszterelnök szerint „sajnos bekövetkezett mindaz, amitől óvtunk”, hiszen Párizsban terrormerényletek, Kölnben szilveszterkor szexuális támadások történtek, és „nap mint nap hallunk támadásokról, amelyekben bevándorlók vettek részt”.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal védett Király Gábor a nyolcaddöntő nagy részében

Maga tette vissza a rendellenesen kiálló részt gyűrűsujján, a fájdalmat pedig az adrenalin miatt nem érezte – vallott a magyar válogatott kapusa.

Poszt-trauma

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!