2016. június 1., szerda, Tünde napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-nem-lesznek-ujabb-kvotak-az-eu-ban-377443/

Merkel: Nem lesznek újabb kvóták az EU-ban

Az Európai Unió nem kényszerítené az összes tagállamra menekültek befogadását Törökországból – hansúlyozta Angela Merkel az újabb kötelező kvótákról szóló javaslatokra reagálva. A lengyel kormányfő fordulatot követel Európa menekültügyi politikájában.

Csak önkéntes alapon lehet szó arról, hogy európai uniós tagországok átvegyenek menekülteket Törökországtól, és az elképzelésnek nincs köze egy állandó menekültelosztási rendszerhez – jelentette ki a német kancellár tegnap Berlinben a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Beata Szydlóval tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkelt arról a török–uniós megállapodásról kérdezték, amelynek értelmében több százezer szíriai menekültet szállítanának törökországi táborokból Európába. A kancellár asszony hangsúlyozta: csupán arról van szó, hogy uniós tagállamok egy csoportja „elképzelhetőnek tartja” menekültkontingesek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak cserébe azért, hogy megszűnik a Törökországból az EU-ba irányuló „illegális migráció”. Ez a csoport tagállam a jövő heti uniós csúcs előtt ismét megbeszélést tart a török miniszterelnökkel a brüsszeli osztrák képviseleten, és a tárgyalásról beszámol majd a 28 tagország értekezletén és a sajtó nyilvánossága előtt – mondta a német kancellár.

Az Alapjogokért Központ tegnapi közleménye szerint az áttelepítési terv az illegális migrációt legális mederbe terelné ugyan, de a kontinens demográfiai válságára továbbra is a bevándorlás támogatásán alapuló multikulturalizmust kínálná válaszként a hagyományos családpolitika segítése és a gyermekvállalás ösztönzése helyett. Az Alapjogokért Központ véleménye szerint bár Törökország együttműködése feltétlenül szükséges a migrációs válság kezeléséhez, nem lehet a partnerség ára, hogy újabb migránsokat telepítsenek az EU területére. Úgy vélik, Európának elsősorban a határvédelemre kell koncentrálnia.

Beata Szydlo a tegnapi berlini sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Lengyelország is az uniós külső határok védelmére, valamint a Szíria térségében élő menekültek megsegítésére helyezi a hangsúlyt, a menekültek uniós tagországok közötti elosztására szolgáló állandó rendszer gondolatát pedig elveti. Angela Merkellel megegyeztek abban, hogy közös humanitárius programot indítanak Szíria térségében a menekültválság enyhítésére, a két ország jordániai vagy libanoni iskola- vagy kórházépítési programmal foghat össze. A lengyel kormányfő egyben menekültpolitikai fordulatot sürgetett.

Beata Szydlo a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a bevándorlási válság kezelésében eddig követett út nem vezet sehová, és ellenőrizetlenné vált a helyzet az uniós külső határon és Németországban is. – Németország meggyengülése fokozza Európa instabilitását – tette hozzá. A miniszterelnök szerint „sajnos bekövetkezett mindaz, amitől óvtunk”, hiszen Párizsban terrormerényletek, Kölnben szilveszterkor szexuális támadások történtek, és „nap mint nap hallunk támadásokról, amelyekben bevándorlók vettek részt”.

Kiemelt

Szerencsétlen születésnap

A Dortmund játékosa két éve az utolsó pillanatban maradt le a brazíliai világbajnokságról, és az Eb előtt újra sérülés miatt szorult ki a keretből.

Poszt-trauma

Nem lehet más a politika

Schiffer is belátta.

TGM megmondja, miért nem puffantották le Gyurcsányt

A baloldal ismét előhúzta legutolsó ütőkártyáját, ezúttal Soros védelmében.

Amíg a felesége haldoklott, megmászta az Everestet

Tanmese az emberi önzésről.

Lúzermagyarozás és a Veszprém kudarca

Katasztrófa-e a kölni vereség?

Hirdetés