2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-nem-az-eu-formajara-hanem-hatekonysagara-kell-osszepontositani-2550070/

Merkel: nem az EU formájára, hanem a hatékonyságára kell összepontosítani

MTI
Nem az Európai Unió (EU) szerkezeti felépítésének formájára, hanem a működésének hatékonyságára kell összpontosítani – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke csütörtökön Berlinben azzal kapcsolatban, hogy Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke meghirdette az „európai egyesült államok” felépítésének politikáját.

Angela Merkel egy – más ügyről tartott – tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az EU hatékonyságát kell a középpontba helyezni, és nem azt, hogy milyen „célmeghatározás” alapján kell továbbépíteni az EU-t.

Hangsúlyozta, hogy sokkal szorosabb együttműködésre van szükség a védelempolitikában, a külpolitikában, az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben. Mindenekelőtt pedig azt kell elérni, hogy „az EU innovatív hely legyen, és munkát adjon polgárainak”.

Tovább kell dolgozni azoknak a „gyengeségeknek” a kiküszöbölésére, amelyek még az EU alapítása idejéből származnak, így növelni kell a gazdasági unió és a valutaunió válságtűrő képességét.

Ezért „én arra koncentrálok, hogy az együttműködés legyen sokkal szorosabb 2025-re” – jegyezte meg a kancellár, utalva arra, hogy az SPD vezetője szerint 2025-re az „egyesült európai államokat” kell megteremteni.

Az EU továbbfejlesztéséről alkotott elképzelésekben „egy sor közös elemet találni a különböző német pártok között” – mondta Angela Merkel a kormányalakításra utalva.

Martin Schulz pártja csütörtökön kezdődött berlini kongresszusán elmondott beszédében felidézte, hogy az SPD 1925-ben meghirdetett, úgynevezett heidelbergi alapprogramjában jelölte ki célnak az „európai egyesült államok” megteremtését. Ez „konkrétan azt jelenti, hogy meg kell adnunk Európának legalább a belbiztonság és a külső biztonság, az adó- és a monetáris politika, az adóparadicsomok elleni harc, a menekültpolitika és a nemzetközi fejlesztési együttműködés területén mindazokat az eszközöket, amelyekre Európának szüksége van a cselekvőképességhez” – fejtette ki az SPD elnöke.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) élesen bírálta a szociáldemokraták vezetőjét. Martion Schulz új, „EU-radikális” irányvonalával csak viszályt, megosztottságot okoz az unióbanban, hiszen a „nemzetállamok felszámolását” követeli, és azt is, hogy „ki kell penderíteni mindenkit, aki nem hajol meg diktátuma előtt” – nyilatkozott Alexander Dobrindt, a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

Az SPD kongresszusán csütörtök este szavaznak az elnökség indítványáról, miszerint tárgyalást kell kezdeni a CDU/CSU pártszövetséggel a kormányalakítás lehetőségeiről. Utána az elnöki és az elnökhelyettesi tisztségekről szóló szavazással megkezdődik a tisztújítás. Az elnöki pozícióra a pártot az idén március óta vezető Martin Schulz az egyetlen jelölt.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!