2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-kuszkodik-nemetorszag-osszetartasaval-2485765/

„Merkel küszködik Németország összetartásával”

New York Times

A vezető amerikai lap, a New York Times ezzel a címmel írt szerkesztőségi vezércikket Angela Merkel német kancellár súlyos helyzetéről. Kéretik, hogy egyes olvasók ne mosolyogjanak, mert mint oly sok fősodratú médiumból tudjuk, „Európának” mindez katasztrófa, és aki a berlini eseményeken nevetgél, az azonnal „nem európaivá” válik.

A cikk e bekezdéssel indul: „Németországban a koalíciós tárgyalások összeomlása nem csak egyszerűen a németeknek politikai probléma, hanem az súlyos bizonytalanságot ígér egész Európának és az egész Nyugatnak. Egy olyan Európában, amelyet megrázott a Brexit, Donald Trump megválasztása, a demokrácia hátracsúszása Lengyelországban és Magyarországon, az orosz beavatkozás és sok más egyéb, Angela Merkel Németországának a prosperitás és stabilitás világítótornyának, a nemzetközi liberális rend megfélemlíthetetlen védelmezőjének kellett volna lennie. Most pedig hirtelen új választásról és egy poszt-Merkel korszak lehetséges indulásáról beszélnek.”

A második bekezdés szomorúan állapítja meg, hogy Merkel asszony „bátor” bevándorlási politikája főként az ország keleti részén a „szélsőjobboldali” Alternatíva Németország párt malmára hajtotta a vizet, és az „a szavazatok megdöbbentő 13 %-át szerezte meg”.

Ezután ismerteti a koalíciós előkészületi tárgyalások történetét és bukását, valamint azt, hogy Merkel jelezte, új választásokat szeretne, miután a szociáldemokraták jelezték, hogy még mindig nem érdekli őket a nagykoalíció.

Most jelentős bizonytalanságra lehet számítani egy olyan 12 év után, amikor Németországé volt a döntő szó a menekültek, a Brexit-tárgyalások, Macron francia elnöknek az Európai Uniót megreformáló ambiciózus terveire, így az euróövezeti nagyobb integrációra való reagálás, az európai katonai erők, az Egyesült Államokkal, Törökország, Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatok, valamint a görög adósság terén.

Németországban sokan félnek attól, hogy az új választásokból a szélsőjobb még inkább megerősödve jön ki, és az újonnan megválasztott vezetők nem biztos, hogy követik Merkel menekültpolitikáját.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!