2017. február 28., kedd, Elemér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/merkel-baberjaira-tor-martin-schulz-1242220/

Merkel babérjaira tör Martin Schulz

Az EP elnöke legalább olyan népszerű, mint a kancellár

Szép reményekkel hagyhatja ott brüsszeli irodáját Martin Schulz, ugyanis egy friss felmérés alapján az Európai Parlament még hivatalban lévő elnöke ugyanolyan népszerű Németországban, mint Angela Merkel. Az ARD megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a szociáldemokrata politikus támogatottsága egy hónap alatt 50 százalékról 57-re ugrott. Merkel szintén népszerűbb, mint pár hete: az ő támogatottsága 52 százalékról 57-re emelkedett.

Schulz és Merkel – még szivélyeskednek egymással a riválisok

Forrás: Reuters

Schulz és Merkel – még szivélyeskednek egymással a riválisok

Schulz két hete jelentette be a „Schexitet”, miszerint uniós karrierje helyett hazájában próbál szerencsét, és jövőre a Szociáldemokrata Párt észak-rajna–vesztfáliai listájának élén indul a német szövetségi parlamenti választáson. Az EP első emberének távozása Brüsszel mellett Berlinben is felkorbácsolta a kedélyeket, hiszen egyelőre alig lehet felmérni, hogy a külföldön vitatott megítélésű politikusnak Németországban mekkora a támogatottsága.

Az ARD kutatása mindenesetre nyugalommal töltheti el a leköszönő uniós vezetőt, hiszen Merkellel szemben még Sigmar Gabrielnél is több az esélye. Amennyiben egymásnak ugrasztjuk a politikusokat, a jelenlegi alkancellár a felmérésben részt vevők 19 százalékának a bizalmát élvezi, míg Merkelt 57 százalékuk támogatja kancellárként. A kutatás résztvevői Schulz és Merkel között is választani kényszerültek. Bár a politikusok csatájából 43 százalékos támogatottsággal a kancellár került ki győztesen, előnye nem meggyőző, hiszen Schulzot a megkérdezettek 36 százaléka látná szívesen Németország vezetőjeként. Az eredmények alapján könnyen elképzelhető, hogy a szociáldemokraták szembemennek a hagyományokkal, és a pártelnök Gabriel helyett Schulzot nevezik meg Merkel kihívójaként. Sajtóértesülések szerint a politikus csak akkor vállalná a feladatot, ha egyben a pártelnöki pozíciót is magáénak tudhatná, amitől azonban Gabriel nem hajlandó megválni. Másik, a kancellári címhez szorosan kötődő kutatást is nyilvánosságra hoztak tegnap.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített felmérés alapján a németek leginkább a menekültek és a társadalmi integráció ügye miatt aggódnak, 58 százalékuk tartja ezt a legfontosabb társadalmi problémának.

Kiemelt

Átalakuló megtakarítások

A hazai takarékoknál a lakossági ügyfelek egyre gyakrabban vásárolnak állampapírt és befektetési jegyet pénzük kedvező fialtatása érdekében.

Poszt-trauma

Botka Orbán farvizére próbál felülni

Schulzot talán már el is felejtette.

Az Index már most kétharmadot vizionál

Sötéten látja az ellenzéki esélyeket a ballib média „vezérhajója”.

Botka is megszólalt a Momentummal kapcsolatban

Bónuszként egy kis gyurcsányozás.

Libabőr: látványos videón Magyarország történelme

Lélegzetelállító feldolgozás.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!