2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megosztja-az-ep-t-jovo-2211316/

Megosztja az EP-t a jövő

Manfred Weber támogatta, Nigel Farage támadta a beszédet

Bár az európai parlamenti frakciók többsége elégedetten bólogatott Jean-Claude Juncker beszéde alatt, akadtak olyan képviselők is, akik nem értettek egyet a bizottsági elnök ambícióival.

A brexit élharcosaként elhíresült Nigel Farage (képünkön) – aki állítása szerint a kilépés ügyét segítené a mandátumából fennmaradó idő alatt – Jun­cker fejéhez vágta, hogy nem tanult a brit példából. – Semmit sem tanultak a brexitből! Ha kicsit is engedtek volna Cameronnak (David Cameron, a brit EU-tagságról szóló referendumot kiíró miniszterelnök – A szerk.), mondjuk a bevándorlás területén, be kell hogy valljam, a brit népszavazás sosem történt volna meg.

Ehelyett azt a következtetést vonták le, hogy további központosításra és egy új, szerintem antidemokratikus unióra van szükség – hangoztatta Nigel Farage Strasbourgban. A brit politikus Magyarország és Lengyelország helyzetére is kitért, szerinte Brüsszel a „régi idők rezsimjeire” emlékeztető módon bánik a szóban forgó tagállamokkal. – Amikor [Brüsszelben] megmondják nekik, hogyan irányítsák az országaikat, úgy érezhetik magukat, mint a szovjet uralom idején. Csak annyit mondhatok: hála az égnek, hogy Nagy-Britannia kilép! – fogalmazott felszólalásában Farage.

Fotó: Reuters

Manfred Weber, a legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője teljesen ellentétesen ítélte meg Juncker terveit, és támogatásáról biztosította a bizottsági elnököt. Weber szintén azt hangoztatta, hogy Európának segítenie kell az üldözötteken, ugyanakkor ezzel párhuzamosan szigorúan kell védenie a határait és fel kell gyorsítania a visszatküldéseket.

– Sokakat félelemmel töltenek el a képek a külső határainknál lévő illegális bevándorlók tömegei­ről – hangoztatta. A szociáldemokratákat vezető Gianni Pittella úgy vélekedett, meg kell ragadni a lehetőséget az integráció radikális átalakítására, hogy „közelebb hozzuk azt az állampolgárok valós igényeihez”, illetve fenntarthatatlannak nevezte az úgynevezett többsebességes Európát.

– Az emberek azt akarják látni, hogy a magyar és a lengyel kormány tiszteletben tartja, nem pedig fenyegeti a demokráciát és a jogállamot – mondta Pittella, aki szerint a migrációs válságra „igazi európai megoldást” kell találni, és legális útvonalakat kell biztosítani a menedékkérők számára. Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője szerint Juncker beszéde „tele volt vízióval és ambícióval 2019-re”, ami részben annak köszönhető, hogy sikerült megálljt parancsolni a populista erők térnyerésének.

Hirdetés

Kiemelt

Elhatárolódnak a csaló webboltoktól

Elítél minden e-kereskedelmi visszaélést és kiemelt fontosságúnak tartja a vásárlók biztonságát az Ecommerce Hungary.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!