2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megoldodhat-macedon-nevkerdes-2454757/

Megoldódhat a macedón névkérdés

Zoran Zaev macedón miniszterelnök reméli, hogy a kétmillió lakosú Macedónia és Görögország mihamarabb megoldást talál az évtizedek óta fennálló macedón–görög névvitára, és folytatódhat országának euroatlanti integrációja. Az MTI tegnapi beszámolója szerint a macedón kormányfő szlovéniai látogatása során beszélt erről. November 21-én tartják a probléma megoldását célzó első tárgyalást ­Matthew Nimetz ENSZ-közvetítő részvételével. Zaev azt mondta, ha ez az akadály elhárul országának európai uniós és ­NATO-csatlakozása elől, akkor akár már jövőre megkezdődhetnek a tárgyalások az EU-val.

Szkopje és Athén között csaknem 26 éve folyik a vita Macedónia nevéről. Az ország 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, ám Görögország már akkor kifogásolta, hogy ezentúl a Macedón Köztársaság nevet kívánja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euro­atlanti integrációját.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás. Görögország korábban azt javasolta, hogy Macedónia nevébe kerüljön be az Új vagy a Felső előtag, ezt azonban Szkopje mindeddig elutasította.

A jobboldali Nikola Gruevszki, aki korábban tíz éven át vezette az országot, elveszítette a legutóbbi macedóniai választást, és hallani sem akart egy esetleges névváltoztatásról. A balközép irányultságú Zoran Zaev azonban többször is utalt arra, hogy rendezni kívánja a szomszéd országokkal fennálló vitákat, akár bizonyos engedményekre is hajlandó lenne ennek érdekében.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!