2017. július 25., kedd, Jakab, Kristóf napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megjelent-es-szaporodik-az-aranysakal-csehorszagban-1963552/

Megjelent és szaporodik az aranysakál Csehországban

MTI
Először észleltek aranysakál-szaporulatot Csehországban, ez az első alkalom, hogy az Európa délkeleti és középső részén élő ragadozó a kontinens északabbra fekvő részén is megjelent.

A közép-csehországi térségben fekvő Milovice város körzetében található természetvédelmi területen videokamerával észleltek egy kölykét gondozó nőstényt, és egy fotós fényképet készített egy fiatal sakálról – jelentette be hétfőn a Cseh Táj elnevezésű természetvédelmi szervezet.

A legutóbbi megfigyelések megerősítették a prágai Károly Egyetem szakembereinek a térségben 2015-16-ban végzett vizsgálódását. Az új fotók bizonyítják, hogy a ragadozó nemcsak megtelepedett a térségben, hanem szaporodik is – írták közleményükben.

Egy aranysakál nőstényt korábban már megfigyeltek a térségben, de nem dokumentálták. A milovicei eset az „első megbízható bizonyítéka a sakál szaporodásának Csehország területén, és egyben az eddigi legészakibb részén Európának” – közölte Martin Salek, a Cseh Tudományos Akadémia gerinceseket kutató intézetének tagja.

A sakál egy közepes termetű ragadozó, amely Európában főként a Balkánon és Közép-Európa délibb részein él. A cseh természetvédők szerint az állat megjelenése északabbra és nyugatabbra a klímaváltozás következménye. Európai elterjedését segíti a farkasok ember által történt kipusztítása is.

Kiemelt

Vona teljes pálfordulása: már el sem megy saját Tusványosára

Pedig tavaly Vona még úgy fogalmazott: ha valaki igazán át akarja érezni, hogy egy vérből valók vagyunk, akkor az EMI-táborban a helye.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!