2017. október 24., kedd, Salamon napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/megint-kozos-hadgyakorlatot-szervez-medve-es-sarkany-2072269/

Megint közös hadgyakorlatot szervez a medve és a sárkány

Alighogy vége lett Moszkva és Peking idei első közös haditengerészeti gyakorlatának a Balti-tengernél található Kalinyingrád orosz exklávénál, a héten már be is jelentették a következőt, amelyre a csendes-óceáni térségben fekvő Vlagyivosztoknál kerül majd sor szeptember 18. és 26. között. Erről a két ország haditengerészetének képviselői a helyszínen állapodtak meg szerdán, hangoztatva a Litvánia és Lengyelország közé ékelt orosz területen tartott közös gyakorlat sikereit.

Oroszország azt követően kezdett el szorosabb katonai kapcsolatokat építeni Kínával, miután a több mint három éve tartó kelet-ukrajnai konfliktus miatt egyre inkább szembekerült a nyugati nagyhatalmakkal. Emellett mindkét ország tagja a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO), vagyis az 1996-ban a nyugati szövetség ellensúlyozására alapított politikai és gazdasági koa­líciónak. Moszkva és Peking vezetése még 2016-ban állapodott meg abban, hogy tovább növelik a közös hadgyakorlatok számát, mivel ezek érvelésük szerint nemcsak a bizalomépítő funkciót növelik, de a kínai és orosz taktikai és operacionális képességek javítását is lehetővé teszik.

A tájékoztatás szerint a Vlagyivosztoknál megrendezendő gyakorlat első szakaszában part menti műveleteket hajtanak végre, a második szakaszban pedig a Japán-tengeren és az Ohotszki-tenger déli részén gyakorolnak be összehangolt műveleteket. Korábban – főként a japán sajtóban – számos spekuláció született arról, hogy a közös hadgyakorlat helyszíneként felmerülhet a vitatott hovatartozású szigetek miatt rendkívül érzékeny területnek számító Dél-kínai-tenger is, az effajta értesülések azonban alaptalannak bizonyultak.

Fotó: Reuters

Kína a taktikai és műveleti képességek javítását várja az együttműködéstől

Rasid Alimov tábornok, az SCO főtitkára – egy nappal a hadgyakorlat bejelentése előtt – közölte az orosz TASZSZ hírügynökséggel, hogy az SCO és a Dél-kelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kulcsszerepet játszanak az egyenlőség elvén alapuló oszthatatlan biztonsági rendszer megteremté­sében. Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy az ASEAN korábban Amerika-barát vonalat követett.

Hirdetés

Kiemelt

A nemzet öröksége kötelez

Mi, magyarok voltunk azok, akik megtörtük a hallgatás jegét. Mi vagyunk azok, akik megneveztük az erőket, amelyek el akarják vágni Európát nemzeti gyökereitől.

Poszt-trauma

Nagy Bandó András gyűlöletbeszéde

A Soros-kommandó szövegét Jóistennel mondatja ki.

Imre, te mit tennél?

Ez nem egy koncert, itt nincs esőnap, október 23. ma van.

Visszanyal a fagyi

A fake news és a baloldal.

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!