2017. április 29., szombat, Péter napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/meg-tobb-szen-dioxid-jut-levegobe-1375084/

Még több szén-dioxid jut a levegőbe

Az emelkedő hőmérséklet miatt rengeteg szén kerül a talajból a légkörbe. A hatás olyan lehet, mintha egy újabb fejlett, Egyesült Államok méretű ipari állam jelenne meg a nagy üvegházgáz-kibocsátók között – a nemzetközi kutatásban az MTA Ökológiai Kutatóközpont is részt vett.

Sok vizsgálat foglalkozott már azzal, hogy a felmelegedés hatására hogyan változik a talajból felszabaduló szén mennyisége – az eredmények szerint a növekedésre lehet számítani –, azonban globális szintézis eddig még nem készült a témában. A Yale Egyetem erdészeti és környezettudományi karának munkatársai által vezetett összegző elemzés szerint a felmelegedés következtében a talaj széntartalma 2050-ig 55 milliárd tonnával csökkenhet világszerte.

Ez a mennyiség a légkörbe kerülve 12-17 százalékkal növelheti meg az erre az időszakra kalkulált, emberi tevékenységből adódó szénkibocsátást. Az elemzést a Nature közölte és itthon az Mta.hu ismertette először. A cikk társszerzője volt az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kröel-Dulay György is. A kutatás során az elmúlt 20 évben Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában összesen 49 helyszínen folytatott terepkísérletek eredményeit vették figyelembe. Ilyen kísérlet zajlik 2001 óta a Kiskunságban is, amelynek eredményei szintén bekerültek az elemzésbe.

A talaj szénvesztése a Föld hűvös éghajlatú térségeiben, a magasabb szélességi köröknél várható a legnagyobb mértékben. Ez azért lényeges, mert ezekben a régiókban az ott jellemző, örökké fagyott talajba, idegen szóval perma­frosztba az évezredek folyamán hatalmas mennyiségű szén épült be.

A Yale kutatói által vezetett vizsgálat egyértelműen kirajzolja a trendet: ahogy nő az átlaghőmérséklet, úgy csökken a talaj széntartalma, ami a légkörbe kerülve gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Kiemelt

Két esztendő alatt elkészülhet az M4-es gyorsforgalmi Ceglédig

Az M4-es javítja a fővárosi agglomeráció közlekedését és közelebb hozza a fővároshoz Szolnokot.

Poszt-trauma

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!