2017. március 28., kedd, Gedeon, Johanna napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/meg-tobb-szen-dioxid-jut-levegobe-1375084/

Még több szén-dioxid jut a levegőbe

Az emelkedő hőmérséklet miatt rengeteg szén kerül a talajból a légkörbe. A hatás olyan lehet, mintha egy újabb fejlett, Egyesült Államok méretű ipari állam jelenne meg a nagy üvegházgáz-kibocsátók között – a nemzetközi kutatásban az MTA Ökológiai Kutatóközpont is részt vett.

Sok vizsgálat foglalkozott már azzal, hogy a felmelegedés hatására hogyan változik a talajból felszabaduló szén mennyisége – az eredmények szerint a növekedésre lehet számítani –, azonban globális szintézis eddig még nem készült a témában. A Yale Egyetem erdészeti és környezettudományi karának munkatársai által vezetett összegző elemzés szerint a felmelegedés következtében a talaj széntartalma 2050-ig 55 milliárd tonnával csökkenhet világszerte.

Ez a mennyiség a légkörbe kerülve 12-17 százalékkal növelheti meg az erre az időszakra kalkulált, emberi tevékenységből adódó szénkibocsátást. Az elemzést a Nature közölte és itthon az Mta.hu ismertette először. A cikk társszerzője volt az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kröel-Dulay György is. A kutatás során az elmúlt 20 évben Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában összesen 49 helyszínen folytatott terepkísérletek eredményeit vették figyelembe. Ilyen kísérlet zajlik 2001 óta a Kiskunságban is, amelynek eredményei szintén bekerültek az elemzésbe.

A talaj szénvesztése a Föld hűvös éghajlatú térségeiben, a magasabb szélességi köröknél várható a legnagyobb mértékben. Ez azért lényeges, mert ezekben a régiókban az ott jellemző, örökké fagyott talajba, idegen szóval perma­frosztba az évezredek folyamán hatalmas mennyiségű szén épült be.

A Yale kutatói által vezetett vizsgálat egyértelműen kirajzolja a trendet: ahogy nő az átlaghőmérséklet, úgy csökken a talaj széntartalma, ami a légkörbe kerülve gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Hirdetés

Kiemelt

Megszólalt Soros európai helytartója

Többek között elmondták, hogy természetesen a hozzájuk hasonló értékrendet valló szervezeteket támogatják, például a liberális jogvédőket.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!