2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld, Lugas, Lugas Publicisztika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/matilda-vesszofutasa-2234038/

Matilda vesszőfutása

Premier – Tiltakozások II. Miklós cár emlékének meggyalázása miatt
A pravoszláv egyház java és az oroszországi monarchisták egyaránt az utolsó orosz uralkodó megszégyenítéseként tekintenek az októberben a mozikba kerülő Matilda című filmre. Pedig a rendező egy igazán nézőbarát történetet varázsolt a mozivászonra: több mint kilencven percben II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyát tekinthetjük meg. Bár látszólag ártatlan romantikus filmről van szó, Oroszországban tüntetésekkel és felgyújtott autókkal tiltakoznak a „bűnös” képkockák ellen.

Orosz monarchisták és a pravoszláv egyház java egyaránt az utolsó orosz uralkodó megszégyenítéseként tekintenek az októberben a mozikba kerülő Matilda című filmre. Pedig a rendező egy igazán nézőbarát történetet varázsolt a mozivászonra: több mint kilencven percben II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyát tekinthetjük meg.

Azt gondolnánk, hogy a Matilda című film hamarosan nemzeti büszkeséggé növi ki magát Oroszországban. Közel 15 millió dollárba került az elkészítése, az előzetest pedig pár hét leforgása alatt százezrek tekintették meg a videómegosztókon. Első ránézésre a szereplőgárdára sem lehet panasz: II. Miklós megformálását a német Lars Eidingerre bízták, aki – pár jelenet alapján – hitelesen hozza az uralkodócsalád és a vonzó balett-táncosnő között őrlődő hősszerelmest. Matilda szerepében a lengyel Michalina Olszanskát láthatjuk, róla szintén könnyűszerrel elhisszük, hogy képes lenne elcsavarni a Romanov-dinasztia férfi tagjainak a fejét.

Az akciójelenetekkel dúsított romantikus film mégsem hódít Oroszországban, az ultrakonzervatív rétegek és a pravoszláv egyház is kifogásolják a szerelmi viszony megfilmesítését, mondván, az II. Miklós orosz cár megszégyenítése. A tragikus sorsú uralkodót (Miklóst és családját kivégezték a bolsevikok) 2000 nyarán szentté avatta az ortodox egyház, így hivatalos álláspontjuk szerint szentségsértésnek minősül a táncosnővel folytatott viszony meglehetősen szenvedélyes bemutatása. A vallási fanatikusok olyannyira nem akarják az orosz mozikban látni a Matildát, hogy polgárháború kirobbantásával fenyegették meg a film készítőit. A Keresztény Állam Szent Oroszország szervezet levélben arra hívta fel Alekszej Ucsityel rendező figyelmét: amennyiben országszerte bemutatják a filmet, a mozgalom tagjai készek lesznek életüket áldozni „az igazi keresztény út” megmutatásáért. A levelet az összes nagy filmforgalmazó cég megkapta Oroszországban.

Idős asszony csókolja meg II. Miklós cár arcképét egy moszkvai megemlékezésen. Vlagyivosztokban negyven perc alatt kapkodták el a jegyekek

Fotó: MTI/EPA

Idős asszony csókolja meg II. Miklós cár arcképét egy moszkvai megemlékezésen. Vlagyivosztokban negyven perc alatt kapkodták el a jegyekek

A Matilda-ellenes hangulat nem merül ki az üzengetésben, szeptember elején egy férfit őrizetbe vettek Jekatyerinburgban, mert egy moziba hajtott az autójával. A hatóságok szerint az incidens egyértelműen a filmhez köthető. Augusztus végén Szentpéterváron történt hasonló atrocitás, akkor Molotov-koktélokkal dobálták meg a Matilda rendezőjének stúdióját. Múlt héten pedig közel százezren vonultak utcára Szentpéterváron, hogy a film bemutatása ellen tiltakozzanak.

A nagyobb oroszországi moziláncok sorra hátrálnak meg a társadalom reakciója láttán: a Cinema Park és a Formula Kino egyesített filmszínházlánc épp a biztonsági kockázattal indokolja a romantikus film mellőzését a moziműsorból. „Kényszerűségből cselekedtünk így, nagyon sok filmszínházunk van Oroszország 28 városában, mi felelünk értük” – közölte a cég szóvivője. Nem kizárt, hogy a hisztéria lendített a jegyeladásokon: Vlagyivosztokban mindössze negyven perc alatt elkapkodták a jegyeket a Matildára. Erről a filmrendező számolt be a távol-keleti városban, a film előzetes vetítésén. „Az egészet felnagyították, biztos vagyok abban, hogy nem is lesz semmilyen incidens. Vlagyivosztok ezt megmutatta” – hangoztatta Alekszej Ucsityel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a film múlt heti premier előtti vetítése épp egy incidens miatt maradt el. A moszkvai mozi működtetője technikai okokra hivatkozva mondta le az előadást, ugyanakkor – mint kiderült – órákkal a vetítés előtt ismeretlenek felgyújtottak két kocsit az orosz fővárosban. Hátrahagyott üzenetükben azt írták: a Matilda miatt döntöttek a gyújtogatás mellett.

A nyilvánvaló biztonsági kockázat ellenére Oroszország politikai vezetése nem megy szembe a filmmel és készítőjével. Vlagyimir Putyint még júliusban kérdezték a produkció sorsáról, az orosz elnök pedig elmondta: személyesen ismeri és tiszteli a Matilda rendezőjét, akit hazafias érzelmű embernek tart. Putyin leszögezte: senki sem akarja betiltani a filmet.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!