2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/magyarok-nem-tudnak-unnepelni-romanokkal-2505583/

A magyarok nem tudnak ünnepelni a románokkal

Románia a közelgő nemzeti ünnep lázában ég. Az idei december elsejével veszi kezdetét a centenáriumi év, megkezdődik az a rendezvénysorozat, amely Erdély és Románia „nagy egyesülésének” százéves évfordulóját méltatja a legkülönbözőbb formában. Az esemény kapcsán ismét megfogalmazták elvárásaikat az erdélyi magyarok képviselői.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Transindex hírportálnak nyilatkozva megismételte korábbi, nagy visszhangot keltő kijelentését, miszerint a magyarok nem tudnak együtt ünnepelni a románokkal december elsején, de hozzátette: meg kell próbálni a jövő felé nézni, s azt közösen megtervezni.

Az RMDSZ elnöke egy szombati pártrendezvényen is kitért a centenáriumra. Mint elmondta, arról sosem a sértés vagy a bántás szándékával beszélt, de nem félt feltenni azokat a fontos kérdéseket, hogy mi javult és romlott a magyar közösség szempontjából száz év után. „Nem szabad sündisznóállásban végigvárni, hogy 2018 elteljen” – fogalmazott Kelemen Hunor.

December elseje szóba került a Magyar Polgári Párt (MPP) tanácskozásán is. Az RMDSZ-szel közös parlamenti frakciót alkotó formáció elnöke, Biró Zsolt elmondta, erdélyi magyar nemzeti konzultációt szerveznek a politikai szereplőkkel, az autonómia kérdését felvállaló civil szervezetekkel, de kikérik a polgárok véleményét is.

Fotó: MTI

Az MPP sajátos státusú önkormányzati régióként ismertetné el a Székelyföldet, amelynek a többi leendő régióhoz hasonlóan saját politikai-közigazgatási önkormányzata van, de többlethatásköröket kap sajátos kulturális-nyelvi karaktere, életmódközössége védelme érdekében.

A kolozsvári Krónika című napilap beszámolója szerint a párt alkotmánymódosítást is javasol. Eszerint az alaptörvény leszögezné: Románia szuverén, oszthatatlan nemzetállama a románoknak s az együtt élő őshonos nemzeti közösségeknek, akik államalkotói tényezői a román államnak.

A közelgő magyarországi választások kapcsán hozott határozatában az MPP szükségesnek tartja a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi és anyagi erőforrásainak összpontosítására irányuló nemzeti integráció politikájának folytatását.

Kiemelt

Cottbusban nem viselik el a bevándorlókat

Újra ellentétbe kerültek egymással a hétvégén a németek és az idegenek az egykori NDK-hoz tartozó Cottbusban – számolt be róla a tegnapi német sajtó.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!