2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/magyarellenes-hangulat-2660458/

Magyarellenes hangulat

Az autonómiakövetelés veszélyeztetheti a katolikus iskola újraalapítását
A román politikai paletta egységes elutasítással fogadta a Kolozsváron ismételten megfogalmazott erdélyi magyar autonómiakövetelést. A kérdés most az, hogy veszélybe kerül-e a megszüntetett marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítása, amelynek ügye a bukaresti szenátus asztalán van.

Bár a kormány támogatja a helyi hatóságok által felszámolt gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, arra figyelmezteti a parlamentet, hogy alkotmánysértő lehet, ha iskolaalapítóként lép fel. A bukaresti Adevarul napilap éppen aznap közölte ezt a kétértelmű álláspontot, amikor Kolozsváron három magyar párt foglalt állást az autonómiakövetelések mellett.

A Mihai Tudose vezette kabinet az újság szerint december végén fogalmazta meg álláspontját a marosvásárhelyi iskola ügyében, de annak tartalma csak most került nyilvánosságra. A kormány szerint az eljárás alkotmányossága vitatható, mivel a parlament olyan ügybe avatkozik, amely a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, és egy miniszteri rendelettel is megoldható lett volna.

Marosvásárhelyi felvonulás a székely szabadság napján tavaly márciusban

Fotó: Boda L. Gergely

Marosvásárhelyi felvonulás a székely szabadság napján tavaly márciusban

A bukaresti képviselőház tavaly decemberben megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, a végső döntést azonban a szenátus hozza meg. A szavazás január végére vagy február elejére várható. Tavaly ősszel Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke, a kormányzó Szociál­demokrata Párt (PSD) vezetője telefonon ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a helyzet rendezését, amire válaszként Magyarország elállt attól, hogy akadályozza Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

A végső szavazást nehezítheti a PSD-n belül kiújult hatalmi harc is. A kormánypárton belül sokan eltávolítanák az elnöki székből a korrupciós ügyekkel vádolt Dragneát, és Tudose mögött sorakoznának fel.

Annak ellenére, hogy a jobbközép ellenzéki Nemzeti Liberális Párt több alkalommal is hazafiatlannak és nemzetellenesnek nevezte a szociáldemokratákat, amiért engednek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „nyomásának”, a PSD honatyái egyelőre készek támogatni az iskola újjáalapítását célzó jogszabályt. Egyelőre nehéz megjósolni, változik-e ez a hozzáállás az autonómiakövetelések újbóli megfogalmazását követő magyarellenes hangulatban.

A bukaresti felháborodás oka, hogy hétfőn közös állásfoglalást írt alá Kolozsváron az autonómiaelképzelések összehangolásáról az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Ebben leszögezik: az erdélyi magyarság nemzeti identitásának megőrzése és továbbadása, kultúrájának fejlesztése, számbeli kisebbségi létének teljes jogú polgárként való megélése csak a közösségi autonómiák intézményrendszere által biztosítható.

Az állásfoglalás szerint az erdélyi magyarok eltérő interetnikus viszonyaik, eltérő lehetőségeik, jövőképük tekintetében különböző típusú autonómia­formákat igényelnek: regionális autonómiát a tömbben élőknek, önkormányzati autonómiát a magyar többségű településeknek és kulturális autonómiát az ország magyar polgárai összességének.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!