2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/magyar-letelepedes-torteneterol-nyilik-muzeum-louisianaban-2259565/

A magyar letelepedés történetéről nyílik múzeum Louisianában

MTI
A magyar közösség történetét bemutató múzeum nyílik egy több mint százéves iskola épületében a louisianai Albanyban Hungarian Settlement Museum (magyar letelepedési múzeum) néven szerdán.

A múzeum épületét a Magyar Településtörténeti Társaság állította helyre, hogy abban meg lehessen nyitni a múzeumot.

Az egykori magyar bevándorlók iskolája eredetileg 1906-ban nyílt meg Springfieldben, majd 1927-ben költözött Albanyba. 1944-ig működött iskolaként, aztán idősotthon lett belőle. Miután 1976-ban bezárták, egészen 2000-ig üresen állt, ekkor határozta el a történelmi társaság, hogy múzeummá alakítja.

Az intézmény honlapja (hungarianmuseum.com) szerint a magyar kolóniát Albanyban 1896-ban három család alapította. 1900 és 1920 között 11 családról 200 családra nőtt a helyi magyar közösség, amelynek az Árpádhon nevet adták.

A portál szerint jelenleg ez a legnagyobb vidéki magyar közösség az Egyesült Államokban. A múzeum alapítóinak az volt a célja, hogy ezen a módon is ápolják a közösség múltját.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!