2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/madridi-kormany-terdre-kenyszeritheti-kataloniat-2328457/

A madridi kormány térdre kényszerítheti Katalóniát

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök tegnap több alkalommal is arra szólította fel Katalónia vezetését: tisztázzák, hogy kinyilvánították-e a független államot. A katalán politikai vezetés szerda késő estig nem reagált Rajoy kérésére. Sajtóforrások szerint amennyiben a katalán elnök túl sokáig hallgat, Madrid napokon belül felfüggesztheti a régió önrendelkezését.

Mint ismert, Carles Puigdemont katalán elnök kedd este aláírta a régió függetlenségéről szóló nyilatkozatot, de egyúttal annak felfüggesztéséről is rendelkezett. A szeparatista politikus szerint bár Katalónia elnyerte a jogot az önálló állam formálására, esélyt kell adni a Spanyolországgal való párbeszédre, így a függetlenségi nyilatkozat életbelépésére néhány hetet várni kell.

A madridi kormány tegnap Katalóniá­val szembeni türelmetlenségének adott hangot. Mariano Rajoy kormányfő a nap folyamán több alkalommal is arra kérte a Puigdemont vezette régiót, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba, és mondja ki, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. – A katalán elnök válasza határozza meg a következő napok eseményeit – hangoztatta Rajoy a spanyol törvényhozás előtt, hozzátéve: Madrid válasza mindenképp felelősségteljes és óvatos lesz. A politikus a kormány tegnapi rendkívüli ülését követően elmondta, a kéréssel a madridi vezetés bizonyosságot kíván nyújtani az állampolgároknak, mielőtt még szó eshetne az alkotmány 155-ös cikkelyének bevezetéséről.

A jogszabály lehetőséget adna Madridnak arra, hogy lenullázza Katalónia önrendelkezését, és teljesen átvegye az irányítást Spanyolország leggazdagabb régiója felett. Rajoy tegnap a spanyol demokrácia kritikus időszakának nevezte a mostanit, ugyanakkor kizárta, hogy nemzetközi közvetítésre lenne szükség a katalán válság rendezésére. – A demokrácia és a törvénytelenség között nincs lehetőség a közvetítésre – szögezte le a miniszterelnök, egyúttal tündérmesének nevezve a katalán függetlenedést.

Fotó: MTI/AP/Paul White

A spanyol miniszterelnök továbbra is a katalán referendum törvénytelenségét hangsúlyozza

Spanyol sajtóforrások szerint amennyiben Puigdemont öt napon belül nem válaszol Rayjonak, Madrid valóban közvetlen irányítása alá vonja Katalóniát. A brit BBC spanyol szenátusi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy minden készen áll a cikkely életbeléptetésére, bár a gyakorlatban még egyetlen spanyol közigazgatási egységet sem kényszerítettek térdre. A katalán önrendelkezés felfüggesztése esetén a szeparatisták biztosan a függetlenség kikiáltása mellett döntenek, vélték spanyol források.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!