2017. november 24., péntek, Emma napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/macron-szerint-kormany-mindent-megtett-saint-martin-szigeten-2209522/

Macron szerint a kormány mindent megtett Saint-Martin szigetén

MTI
Egy héttel azután, hogy az Irma hurrikán teljesen letarolta a francia Antillákat, szerdán Saint-Barthélemy szigetén folytatta látogatását Emmanuel Macron. A francia államfő Saint-Martin szigetén, ahol feszült hangulatban fogadták a helyiek, a két sziget teljes helyreállítását ígérte meg, valamint azt, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyreáll a rend.

A köztársasági elnök helyi idő szerint kedd este bejelentette, hogy a rendőri erők számát 2-ről 3 ezerre emelik a hét végéig Saint-Martin francia oldalán, ahol elszaporodtak az erőszakcselekmények és még mindig gyakori a fosztogatás. „Arra koncentráljuk minden erőnket, hogy visszaálljon a normális élet a szigeten. Annyira normális, amennyire csak lehet” – fogalmazott az államfő, aki négy órán keresztül házról házra látogatta végig a hurrikán által letarolt utcák lakóit.

Elmondta, hogy néhány órán belül olyan átmeneti víztisztító berendezések érkeznek a szigetre, amelyekkel részben helyreállhat a vízszolgáltatás, s „önkéntes brigádok” segítségével gyorsítják fel az élelem- és az ivóvíz eljuttatását mindenkinek. „A közrendet illetően tömegesen vetettük be a rendőrség és a csendőrség erőit, valamint katonákat, akik részben az anyaországból, részben a szomszédos Guadeloupe-ról érkeznek és lehetővé teszik, hogy a számuk a jelenlegi 2 ezerről a hét végégig 3 ezerre emelkedjen” – mondta Emmanuel Macron.

Az állami válságkezelést bíráló kritikákra válaszolva az elnök megismételte, hogy a kormány előzetesen mindenre és teljesen felkészült azon információk figyelembe vételével, amelyek az Irma hurrikán fokozatos erősödéséről rendelkezésre álltak a múlt héten.

A francia szigeteken legalább tízen meghaltak és heten eltűntek az Irma múlt heti pusztításában, Saint-Martin holland oldalán négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen 27-en estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának. A francia haditengerészet egyik legnagyobb hajója, a 199 méter hosszú Le Tonnerre szerdán indul el Toulon kikötőjéből, több mint ötszáz emberrel és ezer tonna felszereléssel a fedélzetén a francia Antillákra. A hajón 116 katonai járművet és 26 rendőrautót is küld a védelmi tárca a szigetekre.

Saint-Martin szigetének teljes területe mintegy 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, déli része pedig Hollandiához tartozik, utóbbi Sint Maarten néven.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!