2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/macron-boldog-es-elegedett-nemet-koalicios-kompromisszum-miatt-2675266/

Macron „boldog és elégedett” a német koalíciós kompromisszum miatt

MTI
Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök pénteken kijelentette: „boldog és elégedett” a német konzervatívok és szociáldemokraták közötti megállapodás láttán.

„Jó hírt kaptunk ma (péntek) reggel a Rajna másik oldaláról, és rendkívül boldog és elégedett vagyok, hogy Angela Merkel kancellár előreléphet egy hasznos koalíciós kormányzás felé, amelyet Európa és mindenekelőtt Franciaország is vár” – mondta az államfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján.

A megállapodás feltételei kedvezőbbek az európai projekt szempontjából, mint a tavaly év végi megállapodás-tervezeteké – jegyezte meg a francia elnök.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják – jelentette be pénteken Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

A konzervatívok és a szociáldemokraták közötti megállapodás-tervezetben „a kancellár, illetve Martin Schulz számos véleményét látom” – tette hozzá Macron.

„Úgy látom, hogy európai kérdésekben nagyobb előrehaladást irányoz elő, mint amilyet én javasolok és védelmeztem” – tette hozzá Emmanuel Macron.

A koalíciós megállapodás-tervezet előirányozza az euróövezet megerősítését és megreformálását Franciaországgal együtt, hogy ellenállóbbá váljanak a válságokkal szemben. Az SPD ragaszkodott ehhez, a konzervatívok korábban visszafogottabban nyilatkoztak a kérdésben.

Sebastian Kurz is örömét fejezte ki a megállapodás kapcsán. Németország az EU egyik legerősebb országa.

„Jó Németországnak, jó Ausztriának és jó az Európai Uniónak is, ha gyorsan megalakul az új német kormány” – tette hozzá.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!