2016. június 30., csütörtök, Pál napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/macedon-elnok-sajat-magatol-kell-megvedenunk-az-eu-t-450325/

Macedón elnök: saját magától kell megvédenünk az EU-t

TELEGRAPH.CO.UK
Gjorge Ivanov Macedón elnök szerint nem EU-tagként is betartják az Unió döntéseit, mégis méltatlan kritikák zúdulnak országára.

Gjorge Ivanov Macedón elnök hosszú cikkben elemezte a brit telegraph.co.uk portálon a migránsválságot.

„Hazámban teljes intenzitással érezhető a migránsválság a görög határon. Szembe kell néznünk a hatalmas számú illegális határátlépővel, hamis útlevelekkel érkezőkkel, az állami- és a magántulajdon pusztításával, biztonsági erőink elleni erőszakkal. Mindezt az országunkba belépni szándékozó migránsok okozzák„ – vélekedett Macedónia elnöke.

”Mi még nem vagyunk az EU-ban, de a válság az Európai Unió területéről, a schengeni övezetből érkezik Görögország felől. Vagyis Macedónia saját magától védi meg az EU-t” – mondta el Ivanov.

A macedón elnök úgy látja, hogy kritikus ponthoz érkezett a migránsválság, mivel jelentős mértékben lerövidült az az idő, amíg a migránsok elérték az EU határait, Görögország pedig valóságos humanitárius katasztrófával nézhet szembe. A korábbi valódi menekülteket már felváltották a gazdasági bevándorlók, az EU pedig arról tett tanúbizonyságot, hogy csak a békés időszakban tudja kezelni a problémákat, krízis idején nem. A politikai és a bürokratikus eljárások már nem nyújtanak megoldást, katonai, rendvédelmi erőkre van szükség. A politikus jelezte, készek az együttműködésre, de a kritikákat visszautasította.

„Macedónia elkötelezett a közös európai megoldás iránt. Készek vagyunk minden forgatókönyvet betartani, és együttműködni. Sajnálatos, hogy azért, mert megpróbáljuk betartani az uniós döntéseket, méltatlan kritikákkal kell szembenéznünk.”

A terrorfenyegetettségről

A macedón elnök az Europol adataira hivatkozva elmondta, mintegy 3-5 ezernyi olyan szélsőséges elem él az EU területén, akikre potenciális terroristákként tekinthetünk, és akik vígan közlekedhetnek ellenőrzés nélkül azokon az útvonalakon, amelyeket a migránsok is használhattak.A biztonsági szervek szoros együttműködését, valamint radikalizálódás-ellenes programokat tart kívánatosnak a macedón elnök. Meglátása szerint csak a határokon nem lehet elérni Európa biztonságát, már a határokon belül is komoly munkára van ehhez szükség.

„Azt mondják, egy lánc éppen annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme. Az EU és a schengeni övezet most éppen annyira erős, mint amennyire Görögország. Biztonsági szempontból Európa éppen annyira erős, amennyire Macedónia meg tudja védeni. Görögországot és Macedóniát is segíteni kell, az EU erre adott válasza fogja alakítani a földrész jövőjét” – zárta mondandóját Gjorge Ivanov.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal védett Király Gábor a nyolcaddöntő nagy részében

Maga tette vissza a rendellenesen kiálló részt gyűrűsujján, a fájdalmat pedig az adrenalin miatt nem érezte – vallott a magyar válogatott kapusa.

Poszt-trauma

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!