2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lepsenyi-istvan-kormany-kiemelten-kezeli-az-egeszsegipart-2496622/

Lepsényi István: a kormány kiemelten kezeli az egészségipart

MTI
A kormány kiemelt ágazatként kezeli az egészségipart, a közös siker érdekében meghallgatja, mit javasolnak az ágazatban – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

A Medicina konferencia és VI. egészségügyi miniszteri-államtitkári csúcstalálkozó címmel rendezett eseményen az államtitkár célként határozta meg az egészségiparban a gyártás és a kutatás összekapcsolását, az oktatás, képzés összehangolását a gazdasági igényekkel, valamint a további exportnövekedés elérését. Úgy vélte, fontos az egyetemek és a nagyvállalatok összekapcsolása, az egészségiparban még inkább, mint a gazdaság más területein.

Lepsényi István kifejtette: a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, tartós növekedési pályán áll, a költségvetési hiány jól alakul, a jövedelmek növekednek, és lassan nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról lehet beszélni. Mindezek fényében a nemzetközi befektetők egyre jobban minősítik a magyar gazdaság teljesítményét – közölte.

Mint mondta, a társasági adó, a munkabérekkel járó terhek csökkentek, így olyan vonzó és stabil gazdasági környezet jött létre, amely a külföldi tőkebefektetések szempontjából előnyös. A gazdaságpolitika fő célja, hogy az elkövetkező években ez a növekedési ütem tartósan megmaradjon – mutatott rá.

Lepsényi István kitért arra: az Irinyi-terv célja, hogy az egészségipar aránya 15 százalékra növekedjen a termelésben. A külföldi tőkebeáramlás is jelentős ezen a területen – tette hozzá.

Közölte: az egészségiparon belül a gyógyszergyártásnak óriási jövője van, mert a fejlődő országok gyógyszerfelhasználása jelentősen meg fog növekedni az elkövetkező években.

Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a megfelelő szakmai munkához elengedhetetlen a stabil gazdasági háttér, így a kitűzött célok valóban megvalósulhatnak és nem csak ötletek maradnak.

A helyettes államtitkár az elmúlt évek népegészségügyi intézkedései között említette a népegészségügyi termékadó bevezetését, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a mindennapos testnevelés bevezetését, valamint a közétkeztetési rendeletet. Az intézkedések fókuszában a családok egészségvédelme áll – jelentette ki.

Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina Fórum projektigazgatója megnyitó beszédében arról beszélt, hogy az egészségi szintet a társadalomban elfoglalt hely, a jövedelem, az egészségügyi rendszer, a gazdasági, társadalmi folyamatok, valamint az egyéni felelősségvállalás is meghatározza. Ahhoz, hogy az emberek megfelelő döntéseket hozzanak az egészségüket illetően, kellően tájékozottnak kell lenniük, időben kell orvoshoz jutniuk, meg kell érteniük a szükséges kezelést és követniük kell annak utasításait – sorolta.

Hozzátette: mindez azért is fontos, mert a gazdasági növekedés legfontosabb erőforrása az ember.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!