2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lengyel-uzenet-europanak-2635528/

Lengyel üzenet Európának

Térségünk megerősítése a Budapestre látogató Mateusz Morawiecki célja
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ma látogat Budapestre, s ez lesz a december 11-én hivatalba lépett új kormányfő első külföldi látogatása. Morawiecki a közép-európai térség iránti elköteleződését és Közép-Európának az EU-n belüli megerősödésére vonatkozó vágyát akarja a látogatással kifejezni – mondta tegnap a PAP lengyel hírügynökségnek Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes.

Konrad Szymanski szerint Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlásról, az energiabiztonságról és az EU jövőjéről is tárgyalni fog, ám olyan, mindkét ország számára fontos kérdésről is egyeztetnek, mint a 2020-ban kezdődő uniós költségvetési időszak, amelyről közös álláspontot szeretnének kialakítani a visegrádi négyek. A mai tárgyalásokon minden bizonnyal szóba kerül a Lengyelország ellen nemrég megindított uniós eljárás, amelyet az Európai Bizottság a múlt héten arra hivatkozva kezdett meg, hogy Lengyelországban fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. Orbán Viktor többször jelezte már, hogy Budapest meg fogja vétózni Varsó szankcionálását, ha az Európai Tanácsban egy ilyen szavazásra kerülne sor.

Bár Mateusz Morawiecki december végén új nyitást jelentett be a Brüsszellel folytatott politikában, s lengyel sajtókommentátorok ennek megfelelően külpolitikai stílusváltást vártak, Piotr Jendroszczyk, a Rzeczpospolita konzervatív napilap újságírója szerint az új lengyel miniszterelnök politikája nem tér el elődjétől, Beata Szydlóétól. „Morawiecki az elmúlt napokban világossá tette, hogy sem a menedékkérők befogadásának kérdésében, sem a Brüsszel által kifogásolt lengyel igazságügyi reform tekintetében nem tágít” – nyilatkozta lapunknak Piotr Jendroszczyk.

A varsói kormányfő elkötelezett a V!4ek iránt

Fotó: MTI/EPA

A varsói kormányfő elkötelezett a V!4ek iránt

Az újságíró szerint míg Morawiecki egyértelműen a közép-európai országok közötti együttműködést akarja erősíteni, az ellenzék úgy véli, hogy Lengyelország sorsa nem múlhat egyetlen emberen, Orbán Viktor magyar miniszterelnökön, hiszen Varsónak más partnerekre is szüksége van. A lengyel kormányő vasárnapi Twitter-bejegyzésében közölte, hogy jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültátirányítás ügyében, hiszen – hangsúlyozta – a kvóták egyoldalú rákényszerítése a tagállamokra a közösség elveinek tagadását jelenti.

Nemrég Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke „kézben tartja” a miniszterelnököket. Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva ugyanakkor azt is elmondta az Antall József Tudásközpont munkatársa, hogy Morawieckivel mégis tiszta lappal nyit Lengyelország, mert hiába ugyanaz a kormány, olyan ember lesz a miniszterelnök, akinek a nevéhez nem kötik azokat az intézkedéseket, amelyek leginkább kivívták a nyugat-európai vezető hatalmak nemtetszését. Ezért, legalábbis a kezdetekben, nagyobb esélyekkel láthat hozzá egy esetleges kompromisszum kidolgozásának, tette hozzá a szakértő.

A nemzetközi konfliktusok ellenére azonban a PiS odahaza továbbra is nagy népszerűségnek örvend, a legfrissebb felmérések szerint a biztos szavazók 45 százaléka adná a voksát a kormánypártra, míg a Polgári Platform nevű legfőbb ellenzéki párt csupán a szavazatok 23 százalékát szerezné meg. „A Jog és Igazságosság népszerűsége két pilléren alapszik. Egyrészt azon, hogy a gazdaság jól teljesít, a kormány pedig rengeteg pénzt ad szociális intézkedésekre. Másrészt azon, hogy a lengyelek szimpatizálnak a kormány konzervatív, patrióta retorikájával, amelyet a befolyásos lengyel katolikus egyház is támogat” – véli Piotr Jendroszczyk.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!