2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lemondott-legnagyobb-koszovoi-ellenzeki-part-vezetoje-2636680/

Lemondott a legnagyobb koszovói ellenzéki párt vezetője

MTI
Lemondott minden párttisztségéről Visar Ymeri, a legnagyobb koszovói ellenzéki párt, az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) vezetője – jelentette honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

A politikus sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond a pártelnökségről, amit élete legnehezebb döntésének nevezett. Lemondását azzal indokolta, hogy az Önrendelkezés nem egységes, nem erős, „és ha nem erős, akkor elveszíti Koszovót”.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vezeti a jövőben a pártot, sajtóinformációk szerint eddig egyetlen jelölt van, Albin Kurti, aki az Önrendelkezés egyik alapítója és korábbi elnöke volt. Éppen Albin Kurti volt az egyik oka annak, hogy Visar Ymeri lemondott. Ymeri kijelentette, hogy az utóbbi egy évben többször is olyan erőszakos és vállalhatatlan cselekményeket hajtottak végre a párt tagjai Kurti nevében, amelyekért ő nem tudja vállalni a felelősséget. Ez pedig azt jelenti, hogy legalább két irányvonal van az Önrendelkezésen belül – tette hozzá.

Az ultranacionalista Önrendelkezés 2005-ben jött létre, és előbb csak kis mozgalom volt, majd egyre nagyobb támogatottságra tett szert. A tavaly júniusi előrehozott parlamenti választáson már a második helyen végzett a voksok 27,49 százalékának megszerzésével, és ezzel a legnagyobb ellenzéki tömörüléssé vált a balkáni országban. Az Önrendelkezés elutasítja a Szerbiával folytatott párbeszédet, tiltakozik a Montenegróval kötött határmegállapodás parlamenti ratifikálása ellen, és ellenez minden külföldi beavatkozást a tíz éve függetlenné vált állam ügyeibe.

Kiemelt

Szerszámos láda

Kim Dzsongun nem az az öngyilkos típus. Nem akarja hatalma és élete vesztét. Jól kiszámítva lépései következményeit halad célja felé.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!