2017. január 17., kedd, Antal, Antónia napja
Interjú, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lejart-kutmergezok-ideje-1249408/

Lejárt a kútmérgezők ideje

Connie Mack IV úgy látja, Trump elnöksége pozitív változást hoz a kétoldalú kapcsolatokban
Donald Trump és Orbán Viktor telefonbeszélgetése meghatározza a hangnemet a magyar–amerikai kapcsolatok jövőjét illetően; a megválasztott elnök nagyra értékeli, hogy szerte a világban vannak barátai. Sajnos a washingtoni külügyminisztérium eddig agresszíven lépett fel Budapesttel szemben, s ez különösen igaz Victoria Nuland államtitkárra, aki személyes harcot is folytatott. Őt azonban leváltják – mondta a Magyar Időknek Connie Mack IV. A washingtoni kongresszus korábbi republikánus tagja, Magyarország érdekei­nek amerikai képviselője tegnap a Századvég rendezvényén tartott előadást Budapesten.

– Hogyan látja a magyar–amerikai kapcsolatok jövőjét Donald Trump megválasztása után?
– Magyarország kapcsolata az Egyesült Államokkal mindig is jó volt. Tudom, úgy tűnik: nehezen alakultak a dolgok, és igaz, valóban adódtak nehézségek. Voltak „rossz szereplők”, akik mérgezték a kutakat a kétoldalú kapcsolatokban, mint ahogy André Goodfriend korábbi ideiglenes amerikai ügyvivő is tette. Mindez hozzájárult egy negatív kép kialakulásához, de elmondhatom: az amerikai kormányon belül mindig is volt Magyarországnak támogatottsága, például a NATO-ügyekben vagy a gazdasági kapcsolatokban. A kongresszusban is voltak republikánusok és demokrata pártiak egyaránt, akik Magyarország pártját fogták. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor agresszíven lépett fel Budapesttel szemben, és ez különösen igaz Victoria Nuland államtitkárra, aki egyfajta személyes harcot folytatott. Holott az amerikai diplomáciának és a nagykövetségeknek nem az a feladatuk, hogy beavatkozzanak más országok belügyeibe, hanem az, hogy erősítsék a kapcsolatokat az országok között és közös nevezőt találjanak. Sajnos Victoria Nuland ezt más perspektívából szemlélte.

– És most leváltják őt?
– Igen. Január 20-ától Barack Obama minden kinevezettjét leváltják. Egyesek maradhatnak még egy átmeneti időszakban, de én úgy látom, nem Nuland lesz a Magyarországért is felelős külügyi államtitkár Washingtonban.

Connie Mack IV szerint a leendő elnök megadta a hangnemet a hazánkkal való viszonyhoz

Forrás: Teknős Miklós

Connie Mack IV szerint a leendő elnök megadta a hangnemet a hazánkkal való viszonyhoz

– Általában is úgy látja, hogy Ma­gyarországnak jó hír Donald Trump megválasztása? Másként fogalmazva: könnyebb lesz-e az ön dolga a magyar érdekek kinti képviseletével?
– Határozottan könnyebb. A két első számú vezetőnek – az amerikai elnöknek és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek – számos kérdésben azonos a meggyőződése.

– Mi a jelentősége kettejük telefonbeszélgetésének?
– Nagy jelentőséggel bírt ez a beszélgetés. Ezzel ugyanis a megválasztott elnök leendő adminisztrációja tagjainak is értésére adta, hogyan gondolkodik Magyarországgal kapcsolatban. Donald Trump hálát érez azért, hogy szerte a világban vannak barátai. Trump most megadta a hangnemet a kétoldalú kapcsolatokhoz; ezek után nagyon nehéz lesz a hivatali apparátus dolga, ha ezzel szembe akarna menni.

– A megválasztott elnök meghívta a kormányfőt Washingtonba. Mikor kerülhet sor Donald Trump és Orbán Viktor találkozójára? Egyáltalán meg lehet ezt már most mondani?
– Nem lenne okos dolog ezzel kapcsolatban spekulációkba bonyolódni; ez a két politikus naptárától is függ. Még egy kis időre szükség van ahhoz, hogy ezt világosan lássuk – nem mintha a megválasztott elnök nem szeretne mihamarabb sort keríteni a találkozóra. De még csak találgatni sem szeretnék az időpontot illetően.

– Ön 2014 óta végez Washingtonban érdekképviseleti tevékenységet Magyarország számára. Mennyiben találta ellenségesnek a magyar kormány politikájával szemben a meghatározó washingtoni sajtót, illetve az agytrösztöket?
– Ahogy Donald Trump mondta az említett telefonbeszélgetésben, ő is fekete báránynak érezte magát. Van Washingtonban egy liberális elit, amely úgy véli, jobban tud mindent, és ha az övétől ellentétes véleménnyel találkozik, megpróbálja azt kiiktatni.

CONNIE MACK IV

A volt republikánus képviselő 2005 és 2013 között képviselt egy floridai választókörzetet a washingtoni kongresszusban. Ezt követően lobbistának állt, 2014 óta hazánk érdekeinek képviseletében lép fel az Egyesült Államokban. Connie Mack IV – teljes nevén Cornelius Harvey McGillicuddy IV – Amerikában közismert dinasztia sarja, sorszámozott nevét is ennek köszönheti. Apja, Connie Mack III ugyanannak a floridai körzetnek a republikánus kongresszusi képviselőjeként dolgozott, majd szenátor is volt. Egyik ükapja, illetve dédapja is hasonló pályát futott be. A család legismertebb tagja azonban az első Connie Mack, amerikai baseball-legenda, a Halhatatlanok csarnokának tagja, aki fél évszázadon át volt a Philadelphia Athletics baseballcsapat menedzsere. Connie Mack IV fia is a Connie Mack nevet viseli, csak éppen V sorszámmal.

 

Kiemelt

A néppárti Antonio Tajani lett az Európai Parlament elnöke

Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

Poszt-trauma

Már árulják az Obama-korszak utolsó leheletét

Újabb remek ötlettel álltak elő az amerikai liberálisok.

Pilhál György is szerkesztőséget vált

Tovább erősödik a csapat.

Na, hová tart Bayer Zsolt?

Távozik a Magyar Hírlaptól.

Na, hová tart Azurák Csaba?

Intenzív tárgyalások zajlanak az ellenzéki körökben nagyon népszerű Kóczián Péterrel is.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!