2016. július 2., szombat, Ottó napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lebenulhat-a-sved-rendorseg-szemelyleirast-adni-rasszizmus-300415/

Lebénulhat a svéd rendőrség: személyleírást adni rasszizmus

Svenska Dagbladet, Independent, Magyar Idők Online
A svéd rendőrség leállítja a személyleírások készítését, mivel félelmük szerint azok rasszistának minősülhetnek, írja egy svédországi lap.

A svéd rendőrség egyik utasítása szerint leállították a személyleírások készítését a gyanúsítottak esetében, mivel azoknak rasszista felhangja lehet. A stockholmi rendőrség belső utasítása szeptember 15-én keltezett, ezek alapján a nyilvánosság felé kerülni kell a gyanúsítottakról készült személyleírásokat, különös tekintettel a bőrszín, az etnikum, a nemzetiség és a magasság kérdését illetően. Az előírás egyaránt vonatkozik a kisebb súlyú bűncselekményekre, és a súlyosabb tettekre, mint például az erőszakos cselekmények, vagy akár gyilkosság.

A Magyar Idők Online korábban beszámolt arról, hogy a szilveszteri erőszak kapcsán derült fény arra, hogy a svéd rendőrök szándékosan elhallgatták másfél évvel ezelőtt, és egy évvel később is a fiatalkorú lányokat ért tömeges szexuális zaklatásokat egy ottani fesztiválon. Mivel egy héttel az események után született a fenti levél, így a személyleírással kapcsolatos utasításnak maradéktalanul eleget tettek akkor a svédországi rendőrök.

Így képtelenség dolgozni

Elképzelhetetlen a számomra, hogyan lehet így hatékony rendőrségi munkát végezni, ha ezen kritériumokat, főként a bőrszínre és a magasságra gondolok, figyelmen kívül hagyják – mondta el a Magyar Idők Online megkeresésére Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus, a svéd rendőrség belső levele kapcsán. 

„Időnként kritika érte a rendőrséget, hogy bőrük színe alapján különbözteti meg az embereket, és ezért rasszistának tartották egyesek a szervezetet. Mivel a rendőrség nem lehet rasszista, ezért a jövőben a fent ismertetett irányelvek mentén kell eljárni – idéz a levélből a svéd Svenska Dagbladet.

A hírre egyébként az Independent hívta fel a figyelmet, amely egy másik írásában a nőket ért szexuális zaklatások gyakoriságával foglalkozik. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített felmérés szerint Svédországban és Dániában a legmagasabb a nőket ért szexuális inzultusok aránya Európában, a két skandináv államban a megkérdezettek 80-100 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érte már valamilyen szexuális jellegű molesztálás. Az intézet szerint kétségtelen tény, hogy 1975 óta, mióta Svédország multikulturális országgá változott, rohamosan emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma, és arra is kitérnek, hogy a szélesre tárt kapukon elsősorban muszlim országok állampolgárai léptek be. Lehetőségként felvetik, hogy a két tény között lehet összefüggés, de ennek elemzésére nem vállalkoztak.

Hirdetés

Kiemelt

Európa a Brexit után

A népszavazás után a brit társadalom ketté­szakadása éppoly nyilvánvaló, mint azt megelőzően a kormányzó konzervatív párté.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!