2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/lassan-elfogy-levego-theresa-may-korul-1956316/

Lassan elfogy a levegő Theresa May körül

Tárgyalási feltételeinek és a brexitre vonatkozó elképzeléseinek átgondolását kérik Theresa May brit miniszterelnöktől egykori magas rangú köztisztviselők a kilépési tárgyalások újabb fordulója előtt.

A kormányon belüli nézeteltérések, az irreális elvárások és a túlterhelt adminisztratív kockázatok mind arra utalnak, hogy Theresa May brit miniszterelnök „puha brexitről” szövögetett elképzelései veszélyben vannak – írta a The Observer című brit hetilapban megjelent elemzésében Gus O’Donnell egykori kabinettitkár.

A köztisztviselő a ma kezdődő brexittárgyalások újabb fordulója előtt arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy mutassa meg, hajlandó változtatni az Európai Unióból való kilépési tervének kulcsfontosságú pontjain, hiszen azoknak már úgysincs többségi támogatása a brit parlamentben.

O’Donnell szerint minden, az aggodalmakat eloszlatni igyekvő retorika ellenére Nagy-Britannia már rég „durva távozásra” készül az unióból, a minisztereknek ezért végre össze kellene fogniuk és ki kellene dolgozniuk egy tervet egy hosszú átmeneti időszakra vonatkozóan, hogy ezzel is enyhítsék a brexit hatásait. O’Donnell arra is figyelmeztetett, semmi esélye, hogy a következő húsz hónapban minden részletet sikerül kidolgozni a kilépéssel kapcsolatban, éppen ezért van szükség egy átmeneti fázisra. Ez az időszak a kilépés utáni, de az új szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte előtti periódust foglalja magában.

Nigel Sheinwald, az Egyesült Királyság korábbi EU-nagykövete szintén az Observernek nyilatkozva figyelmeztette a brit kormányt: jelenleg egy a háromhoz az esélye annak, hogy a brexittárgyalások összeomlanak, hacsak London nem változtat elképzelésein, méghozzá drasztikus mértékben.

Szerinte azonban a brit parlamenten az látszik, hogy még mindig foggal-körömmel védi azokat a javaslatokat, amelyek egyrészt irreálisak, másrészt eltávolodtak a tárgyalások valóságától. Az egykori nagykövet szerint a tárgyalások nagyon hamar zátonyra futhatnak, ha a britek nem mozdulnak tovább a józan ész és a gazdasági érdekek irányába olyan kérdésekben, mint a pénzügyi rendezés, valamint az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyának alapjai.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Gyurcsánynak bele kellett rúgnia a határon túli magyarokba

Gulyás Marcinak viszont köszönetet mondott.

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!