2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kudarcba-fulladt-nemet-targyalasok-2478484/

Kudarcba fulladt német tárgyalások

Tovább gyengült Angela Merkel pozíciója, új választásokra kerülhet sor
Példátlan helyzet állt elő Németországban, miután nem tudtak megegyezni a tervezett négypárti koalíció pártjai. A szövetségi elnök ugyanakkor nem hajlandó kiírni az előre hozott választásokat, hanem további tárgyalásokra buzdítja a pártokat. Elemzők szerint a német demokrácia válságáról korai beszélni, de Angela Merkel kancellár tovább gyengült, és mindent el fog követni, hogy hatalmon maradjon.

Nem sikerült megtalálni a közös alapot. Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni – e szavakkal mondta fel tegnapra virradóra Christian Lindner, a német szabad demokraták (FDP) elnöke a lehetséges négypárti koalíció lehetőségét kipuhatoló, úgynevezett szondázó tárgyalásokat. Ezek több mint négy hétig tartottak a Bundestag-választásokat követően, és meg is kellett időközben hosszabbítani a kitűzött határidőt.

A keresztény uniópártok (CDU/CSU), az FDP és a Zöldek tervezett Jamaica-koalíciójáról – színeik egybeesnek a karibi ország zászlószíneivel – előre tudni lehetett, hogy nem lesz könnyű tető alá hozni: szövetségi szinten soha nem működött ilyen, és a pártok programja között jelentősek az eltérések. Ezzel együtt a tárgyalások felmondása részben váratlanul érte a német közvéleményt.

– Ma mélyen el kell gondolkodni azon, milyen irányba megy tovább Németország. Kancellárként minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jól irányítsuk az országot a következő nehéz hetekben – fogalmazott Angela Merkel ügyvezető kormányfő. Mint mondta, szkeptikusan viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előre hozott választást.

Fotó: Reuters

A kancellár asszony nem szeretne kisebbségben kormányozni

De egyelőre az új választások előtt sem nyílt meg az út; a felmérések szerint ezek sem hoznának más eredményt, mint amilyen szeptemberben született. Frank-Walter Steinmeier – egyébként szociáldemokrata – szövetségi elnök hétfőn közvetve elutasította az új választások lehetőségét, azt közölve, egyeztetéseket kezd a Jamaica-tárgyalások pártjaival és az eddigi nagykoalíciót, a CDU-val való további közös kormányzás lehetőségét változatlanul elutasító szociáldemokratákkal.

Ez az öt tömörülés számít Németországban úgynevezett koalícióképes pártnak; a radikális baloldali Die Linkével a keresztény uniópártok utasítják el az együttműködés lehetőségét, a radikális jobboldali, élesen bevándorlásellenes Alternatíva Németországgal pedig minden más párt is. Elméleti lehetőség a kisebbségi kormányzás is három párt részvételével. De ez Németországban ugyancsak példátlan felállás lenne, és az állandó instabilitás forrásának is tartják.

– Ez nem a német demokrácia válsága, hanem a pártoké – mondta a Magyar Időknek Thomas Jäger, a Kölni Egyetem politológiaprofesszora, aki ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a válság tavaszig is elhúzódik. Szerinte is kompromisszumkészségre van szükség a pártok részéről ahhoz, hogy Európa vezető politikai és gazdasági hatalmát ne terhelje kormányválság. – Ezt nem tudjuk, mert nem ismerjük a vonatkozó dokumentumokat – mondta Jäger arra a kérdésre, felelőssé tehetők-e a liberálisok az egyeztetések felmondásáért. Vannak azonban olyanok, akik ezt így látják.

Fotó: MTI/AP–Markus Schreiber

A kancellár hosszú politikai válság elé néz

– A populista háborgást választották a kormányzati felelősség helyett – közölte az FDP-ről Reinhard Bütikofer zöldpárti politikus. Az nem volt titok, hogy az eddigi tárgyalásokon a migrációs, illetve az éghajlatváltozás mérsékléséhez kapcsolódó kérdések okoztak főleg nehézséget, de számos ponton inkább a bajor Keresztényszociális Unió és a Zöldek álláspontja állt egymástól távol. Ez különösen igaz a bevándorlás feltartóztatására.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Merkel azt gondolta, hogy le tudja gyűrni a két kis pártot. Az elemző hétfőn az M1 csatornán azt mondta: a német liberálisok már a következő választásokra játszanak, és amit tettek, az jogszerű, de nem túl szimpatikus lépés.

Mint fogalmazott, Németország Európa vezetője, de nem lehet úgy az EU-t vezetni és kormányozni, hogy mindennap minden kérdésben valakivel kompromisszumot kell kötni egy esetleges kisebbségi kormány élén. Nógrádi György szerint a helyzet drámai, és Merkel mindent meg fog tenni, hogy hivatalban maradjon.

– Lehet kisebbségi kancellárként vezetni Németországot, de ez tragédia az ország és Európa számára – fűzte hozzá.

Vezető európai politikusok tegnap a németországi stabilitás megőrzésnek fontosságára figyelmeztettek.

– Azt szeretnénk Németország és Európa számára is, ha a legfőbb partnerünk szilárd és erős maradna ahhoz, hogy együtt haladjunk előre – közölte Emmanuel Macron francia elnök.

– Biztosak vagyunk abban, hogy a német alkotmány garantálja a stabilitás és a folytonosság alapját – fogalmazott Margarítisz Szkínász európai bizottsági szóvivő.

Halbe Zijlstra holland külügyminiszter szerint viszont a német tárgyalások összeomlása ­rossz hír Európának.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!