2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kozep-europaban-maig-kisert-az-az-obama-kormany-oroksege-2383036/

Közép-Európában máig kísért az Obama-kormány öröksége

MTI
Az Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) elnöke szerint az elmúlt években Washingtonban kormányzó demokrata vezetés egyértelműen tehet arról, hogy nem felhőtlen a közép-európai országok és az Egyesült Államok viszonya.

A washingtoni központú kutatóintézetet vezető Peter Doran az M1 Híradójának szerdán nyilatkozva azt mondta: az Obama-kormány ügyvivői sokszor romboló módon, a közép-európai országok feje fölött beszéltek adott esetben belpolitikai kérdésekről is, miközben ezek az országok az Egyesült Államok szövetségeseinek számítanak.

Az elemző kiemelte, a Trump-kormány célja ezzel szemben az, hogy erős kapcsolatokat építsen ki. Ezek másfajta szövetségek lesznek, ahol kiemelkedő szempont lesz az egymás iránti tisztelet, a szervező elv pedig biztonságpolitika fontossága – fogalmazott Peter Doran. A mostani amerikai vezetés stratégiája a közép-európai országokhoz hasonlóan az, hogy Európa gyökereit meg kell védeni – tette hozzá.

Kedden Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója arról nyilatkozott az M1-nek, nem telt még el elég idő a Trump-kormányzat beiktatása óta ahhoz, hogy az amerikai külügyminisztérium politikája megváltozzon. Szerint több kelet-közép-európai és balti állam diplomatája is panaszkodott már neki, hogy nem változott semmi a régi „Obama-politikához” képest, pedig az új elnök beiktatásától ezt várták volna.

Fotó: MTI

A hírműsorban felidézték, hogy 2014-ben a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend többször élesen bírálta a magyar kormányt, és kormányellenes tüntetéseken vett részt. 2015-ben Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet azt sérelmezte, hogy Magyarország nem fogad be elég bevándorlót.

Múlt héten pedig Daniel Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egyik rendezvényén kritizálta Magyarországot. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára erre úgy reagált, hogy ezt a magyar belpolitikába való kéretlen beavatkozásnak értelmezik.

Kiemelt

Spekulációkkal várják Trumpot Davosban

Kedden kezdődik és négy napon át tart a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban, ahol számos állam- és kormányfő mellett a gazdaság és a pénzügyi élet kiemelkedő képviselői vesznek részt.

Poszt-trauma

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Egy kis LMP-s urizálás

Hogy hallal, vaddal, s jó falattal kedveskednek-é majd, azt nem tudjuk.

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!