2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kovacs-zoltan-magyarorszag-mindig-egyszerre-harcolt-szabadsagaert-es-fuggetlensegeert-2374168/

Kovács Zoltán: Magyarország mindig egyszerre harcolt szabadságáért és függetlenségéért

MTI
A függetlenség és a szabadság fogalma Magyarországon gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mert amikor a magyar nép kiállt függetlenségéért, mindig egyben szabadságáért is harcolt, szabadságharcait pedig függetlenségéért is vívta – mondta Kovács Zoltán 1956 évfordulójának hétfő este rendezett központi londoni megemlékezésén.

A kormányszóvivő, aki a patinás Church House Westminster rendezvényközpontban, a londoni magyarság képviselői és brit közéleti személyiségek jelenlétében tartott emlékünnepély szónoka volt, beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak mindig külső ellenségekkel is fel kellett vennie a harcot, és ez történt 1956-ban is.

Sokan próbálták annak idején úgy értelmezni az akkori helyzetet, hogy a szovjet megszállás, a kommunista országok közösségéhez tartozás Magyarország természetes állapota volt, „de mindnyájan tudjuk, hogy ez nem igaz” – hangsúlyozta Kovács Zoltán a londoni megemlékezésen.

A szóvivő szerint a marxista történelemmagyarázatok általában arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarország elbukott forradalmai történelmi visszatekintésben hiábavalók voltak, mivel befejezetlenek maradtak. Lelke és szíve mélyén azonban minden magyar nemzedék tudja, hogy Magyarország forradalmai mindig kiteljesedtek, mindig megvolt az eredményük, és ez 1956-ban sem volt másképp.

Sokan próbálkoztak már annak a tizenhárom napnak az értelmezésével. Sokan olyan értelmezést adtak, hogy 1956-ban csupán kísérlet történt a tévútra jutott szocialista-kommunista forradalom korrekciójára, de ez nyilvánvaló hazugság. Mások külföldi ügynököknek, külföldi hatalmaknak, például az Egyesült Államoknak tulajdonították a szervezést, „de mindannyian tudjuk, hogy ez is hazugság”.

Megint mások ellenforradalomnak minősítették 1956-ot; erre még napjainkban is volt példa, ami szégyen – hangsúlyozta a londoni ünnepségen felszólaló kormányszóvivő.

Kovács Zoltán szerint valójában Magyarország minden forradalma nemzeti és hazafias volt, és 1956 októberének napjaiban elemi erővel tört a felszínre a szabad élet iránti vágy.

Idézte Ronald Reagan néhai amerikai elnök mondását, amely szerint a szabadság mindig legfeljebb egy nemzedéknyire van saját elmúlásától, nem örökítjük át gyermekeinkre, harcolni kell érte és meg kell védeni, és úgy kell átadni gyermekeinknek, hogy ők is ugyanígy tegyenek.
1956 valódi hőseit nem lehet társadalmi osztályokba csoportosítani, nem értelmiségiek voltak, nem gyári munkások és nem parasztok, Magyarország egyetlen nemzetként harcolt függetlenségéért és szabadságáért – hangsúlyozta a hétfő esti londoni évfordulós megemlékezésen mondott beszédében Kovács Zoltán.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!