2017. április 28., péntek, Valéria napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/korai-eu-kina-csuccsal-uzenne-brusszel-es-peking-1417588/

Korai EU–Kína-csúccsal üzenne Brüsszel és Peking

Az Európai Unió egy, a megszokotthoz képest korai – áprilisban vagy májusban tartandó – csúcstalálkozót készít elő Kínával, amivel Brüsszel a szabadkereskedelmet és a nemzetközi együttműködést akarja előmozdítani a felek között – tudta meg a Reuters brüsszeli tisztviselőktől.

A találkozó egyfajta üzenetnek is tekinthető a protekcionista és elzárkózó politikát folytató Donald Trump amerikai elnök számára. Az EU és Kína minden évben tart ilyen találkozót, ezek általában júliusban zajlanak le. Mivel idén a pontos dátumban még nem egyeztek meg, Peking azt kérte, hogy a lehető leghamarabb üljenek össze.

Brüsszelben úgy vélik, Kína arra akarja felhasználni az eseményt, hogy még nagyobb súlyt adjanak Hszi Csin-ping kínai államfő szabadkereskedelmet kiterjesztő törekvéseinek, mintegy válaszul Trump ellentétes irányultságára. Másrészt az EU Kína szóbeli támogatását kéri nemzetközi szervezetek iránt, mint például az ENSZ, amelyet az amerikai elnök leszidott, Oroszország pedig megkerülte a szíriai tűzszüneti tárgyalások során. Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Peking jelenleg tárgyal az EU-val a csúcstalálkozó megszervezéséről, a részleteket majd a kellő időben közlik.

Forrás: Reuters

Li Ko-csiang kínai kormányfő uniós vezetőkkel a 2015-ös találkozón

Az Európai Unió azonban még mindig óvatosan közelít második legnagyobb kereskedelmi partneréhez, tekintve, hogy Kína egy sor, EU-nak nem tetsző dolgot művel: elárasztja acéllal Európát, militarizálja a dél-kínai-tengeri szigeteket, Hszi pedig autoritárius hatalomra tör. Ám miközben Trump dicsőítette Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, Peking ismételten hangoztatta, hogy erős, stabil és egységes Európát szeretne látni. A világ legnagyobb kereskedelmi tömbjének számító EU üdvözli, hogy Kína kiáll Trump ellen, aki folyamatosan bírálja Peking kereskedelmi gyakorlatát, és importvámmal fenyegetőzik.

„Európa nem akarja visszafordítani a globalizációt. Ha az angolszász világ hátat fordít, Kína és Európa továbbviszi az ügyet” – mondta Csin Can-zsung, a pekingi Népi Egyetem nemzetközi tanulmányok intézetének professzora. Egy ez évi korai csúcstalálkozó enyhítheti 2016 feszültségeit, amikor is az EU hivatalosan figyelmeztette Pekinget dél-kínai-tengeri expanziós tevékenysége miatt, megtagadta, hogy piacgazdaságként ismerje el Kínát, valamint nem sikerült rendeznie a kínai acéltermeléssel kapcsolatos, egyre mélyülő vitát.

Ellentétes vélemények

Az egész világnak a javára válik egy erős és hatékony Európai Unió, amely a globális színtéren nemcsak kívánatos, hanem egyenesen elengedhetetlen – jelentette ki tJustin Trudeau kanadai kormányfő az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Beszédében Trudeau „csodálatos vívmánynak, a békés együttműködés példátlan modelljének” nevezte az Európai Uniót, amely szerinte kulcsfontosságú szereplő azoknak a kihívásoknak a megoldásában, amelyekkel a nemzetközi közösség szembenéz. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy országának az EU-hoz fűződő baráti, partneri és szövetségesi kapcsolatai „ellenállók”, ugyanis közös értékekre épülnek.

A washingtoni kormányzat ugyanakkor nyilvánvalóvá fogja tenni, hogy az Egyesült Államok többé nem érdekelt az európai integráció mostani formájában – írta szerdán Ted Malloch, aki sajtóhírek szerint Donald Trump amerikai elnök uniós nagykövetjelöltje lehet. Mivel az USA-nak fontos kereskedelmi, biztonsági, kulturális és külpolitikai érdekei vannak Európában, Washingtonnak továbbra is elkötelezettnek kell lennie Európa iránt, de az eddigi politika nem folytatódhat, mivel hibás feltevésekből indul ki, és már nem gyümölcsöző – írta Malloch a The Parliament Magazine európai ügyekkel foglalkozó szaklapban megjelent cikkében. Az erőteljes unióellenes állásfoglalásairól ismert közgazdász úgy véli, elő kell segíteni az EU „szocialista, protekcionista” elmozdulásának visszafordítását.

 

Kiemelt

Országjárásba kezd a Fidesz

Hidvéghi Balázs kifejtette: a következő három hétben valamennyi választókerületben, 120-130 helyszínen lesznek nyilvános fórumok.

Poszt-trauma

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!