2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/koppenhagai-felelmek-2327389/

Koppenhágai félelmek

Dánia biztonsági okok miatt blokkolná az Északi Áramlat 2-t
Egy még elfogadásra váró új dán törvény megakadályozhatja, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték dán vizeken haladjon keresztül. A hivatkozási alap: a biztonság.

A dán parlament szerdán tárgyalta először azt a kormány és a főbb ellenzéki pártok által is támogatott törvénytervezetet, amely biztonsági, külpolitikai és védelmi okokra hivatkozva is megtilthatná, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték Oroszország és Németország között tervezett nyomvonala a Balti-tenger alatt dán ellenőrzés alatt álló vizeken haladjon keresztül. Jelenleg Dániá­ban csak környezetvédelmi kifogással lehet blokkolni bármiféle vezetéképítést. A gázvezeték mintegy 130 kilométeren keresztül szelné át a skandináv állam felségvizeit és tengeri gazdasági övezetét.

Amennyiben elfogadják, a törvény 2018 januárjában lépne életbe, ám kérdéses, hogy elég gyorsan-e ahhoz, hogy beleszólhasson a még engedélyre váró gázvezeték sorsába. Mint ismert, az orosz Gazprom gázipari monopólium vezetése alatt álló Nord Stream AG svájci konzorcium 1200 kilométeren keresztül vezetné a tenger alatti gázcsővezetékpárt az oroszországi Viborgban lévő áttöltőállomástól a szintén a Balti-tenger partján fekvő németországi Greifswaldba, lényegében a már üzemelő Északi Áramlat 1 vezetékkel párhuzamosan.

A létesítmény bírálói szerint a vezeték az eddigieknél is jobban kiszolgáltatná Európát az orosz energiaszállításnak, továbbá sértené az Európához integrálódni akaró Ukrajna érdekeit is, mivel az új útvonal használatával lényegében feleslegessé válna az ukrajnai gáztranzit. Az Északi áramlat 2 megépítését a három balti ország és a visegrádi négyek országcsoport is kifogásolja, mivel álláspontjuk szerint kérdéses, hogy összhangban van-e az uniós szabályokkal.

A dán energiahivatal egyébként idén márciusban fejezte be a projekt környezetvédelmi vizsgálatát, szeptemberben pedig társadalmi vitát folytatott le. Lars Christian Lilleholt dán energetikai miniszter a nemzeti rádióadónak nyilatkozva kifejtette: örül, hogy a parlament és a kormány egyéb szempontokat is figyelembe akar venni a projekt engedélyezésében.

Egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezése uniós szinten fog történni, s nem az egyes tagállamoktól függ majd. Ugyanakkor Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős dán származású biztosa szerint az EU-nak nincsenek jogi eszközei a projekt megakadályozására. Egyidejűleg azonban hozzátette: a bizottságnak ahhoz viszont van jogalapja, hogy biztosítsa, a vezeték ne joghézag kihasználásával működjön.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!