2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/komoly-ellenzeki-tomb-alakul-porosenko-ellen-2356435/

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

Mihail Szaakasvili volt grúz elnök több száz támogatója körében szeptember 10-én tört át gyalogosan Lengyelországból Ukrajnába, azután, hogy augusztusban Petro Porosenko ukrán elnök megfosztotta őt a 2015-ben neki adományozott ukrán állampolgárságától. Szaakasvili már akkor jelezte, hogy október 17-én visszatér Kijevbe.

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is, az Önsegély és a Julija Timosenko-féle Haza párt. A Szaakasvili–Timosenko-tandem azért lehet érdekes, mert jelenleg a „gázhercegnő” számít a regnáló államfő legveszélyesebb kihívójának, s ha ez a tábor kiegészülne a Moszkva-barát Ellenzéki Blokkal, merthogy erről is lehet hallani, akkor az már igen komoly erőt jelentene a mostani hatalommal szemben.

A legkitartóbb tüntetők azt ígérik, amíg nem teljesülnek a követeléseik – a parlamenti képviselők mentelmi jogának megszüntetése, korrupcióellenes bíróság felállítása, valamint a választási rendszer megreformálása –, addig nem mennek haza. Részeredmény, hogy Porosenko benyújtott egy törvényjavaslatot, ami 2020-tól eltörölné a képviselők mentelmi jogát. Jóllehet, amikor 2014 májusában megválasztották, az egyik ígérete éppen ez volt. Ezt ugyanúgy nem teljesítette, mint a legfőbb kampányfogását, miszerint heteken belül véget vet a kelet-ukrajnai vérontásnak.

A tüntetés kapcsán azonban érdekesebb azt firtatni, hogyan lett az egykori nagy barátból a legnagyobb ellenség. A 2014-es belpolitikai fordulat után az új politikai elit megpróbálta külföldi politikusokkal kivívni a lakosság bizalmát. Ebben a hullámban érkezett Ukrajnába a hazájában perbe fogott Mihail Szaa­kasvili is, akit Porosenko elnök 2015 nyarán nevezett ki Odessza megye kormányzójának. Szaakasvili másfél éven át irányította a fekete-tengerparti régiót, tavaly ősszel mondott le hivataláról, de ő sem tudott csodát tenni.

Saját sikertelenségei miatt eleinte csak a kormánytagokat kritizálta, mondván, ellehetetlenítik a munkáját. Később azonban már személyesen az elnököt vette célba. Egy kis szusszanásnyi szünet után bejelentette: saját politikai mozgalmat alapít, és indulni kíván a választásokon. Ezzel végleg kivívta az államfő haragját, aki az állampolgárságának visszavételével még azelőtt keresztbe tett Szaakasvilinek, mielőtt az túl nagy támogatottságot szerzett volna magának.

Szaakasvili hívei összecsaptak a rendőrökkel

Fotó: MTI/EPA

Szaakasvili hívei összecsaptak a rendőrökkel

Több politológus szerint Porosenko óriási öngólt rúgott. Az is gyengítette őt, ahogyan opponense visszatért, azt sugallva, az államfő nem ura az országában zajló dolgoknak. Az, hogy Kijev a történtek ellenére sem adja ki Tbiliszinek a hazájában körözött grúz exelnököt, azt jelentheti, hogy a Fehér Ház vette szárnyai alá, amivel Washington Porosenkót is sakkban tudja tartani, emlékeztetve őt nemcsak saját hatalomra jutásának körülményeire, de elődje, Viktor Janukovics csúfos bukására is.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!