2017. július 24., hétfő, Kinga, Kincső napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kolerajarvany-pusztit-haborus-jemenben-1717441/

Kolerajárvány pusztít a háborús Jemenben

A kétszázat is meghaladja egy nemrég kitört kolerajárvány halálos áldozatainak száma a polgárháború sújtotta Jemenben. A megbetegedés már most is ezreket érint, de napról napra egyre több fertőzöttet regisztrálnak. A helyi kórházak rendkívül leterheltek, nincs elegendő gyógyszer és személyzet a helyzet kezeléséhez, így az ENSZ szakértői szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

Szakértők emlékeztetnek, hogy a kolera megjelenésének hátterében az alapvető higiénés körülmények hiánya áll, a szenny­víztisztítás régóta nem működik a legnagyobb városokban. A legszegényebb arab ország infrastruktúrája az Irán támogatta húszi lázadók és az általuk elűzött jemeni elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi oldalán harcoló erők közötti összecsapások következtében hever romokban. Elemzők kevés esélyt látnak arra, hogy a közeljövőben jelentős változás álljon be a konfliktusban, mivel a szemben álló felek egyaránt erős pozíciókkal rendelkeznek, és jelenleg nem érdekeltek a harcok szüneteltetésében.

Kisfiú a fronton. Baljós minták

Forrás: Reuetrs

Kisfiú a fronton. Baljós minták

A 2015 tavasza óta tomboló testvérháború ez idáig több mint 10 ezer polgári áldozatot követelt. Legutóbb 23 civil – köztük számos nő és gyermek – vesztette életét Jemen délnyugati, Taizz kormányzósága területén végrehajtott légi csapásokban, számoltak be a héten a húszi lázadók, akik a támadás elkövetéséért a Szaúd-Arábia vezette koalíciót tartják felelősnek. Rijád az iráni befolyás megerősödése miatti félelmében katonai akciókkal is támogatja a Hádi-párti egységeket.

Az arab koalíciós erőkhöz tartozó források elismerték, hogy légierejük „tévedésből” egy olyan teherautó ellen intézett támadást, amelyen éppen civilek tartózkodtak, akik egy helyi piacról tartottak hazafelé. A harci repülőgépek ezen kívül további légi csapásokat intéztek a kormányzóság területén található egyik iskola és egészségügyi központ ellen is, mivel azt feltételezték, hogy az említett épületekben húszi lázadók húzták meg magukat. A Jemen harmadik legnagyobb kormányzóságának számító Taizzban rendszeresek az erőszakos összecsapások, a húszi lázadók ugyanis gyakran próbálnak meg betörni a térségbe, amely jelenleg a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők ellenőrzése alatt áll.

Kiemelt

Termőre fordult pénzpolitika

Az elmúlt évek magas megtakarításának köszönhetően a lakosság nettó pénzügyi vagyona 2010 óta több, mint 18 000 milliárd forinttal bővült.

Poszt-trauma

Intő jel

Ha valakit Guy Verhofstadt vereget hátba...

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!