2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kinanak-lesz-sajat-golyostolla-1316662/

Kínának is lesz saját golyóstolla

A központi kormányzat számára szimbolikus jelentőséggel bír a kérdés
Rakétákat küld az űrbe, milliószámra ontja az ultramodern okostelefonokat, nagy sebességű vasutat épít. Kína számos nehéz gyártási problémát megoldott, egy semmiségnek tűnő, ám mindennapi használati tárgy azonban mindeddig kifogott rajta: a golyóstoll.

Egy évvel ezelőtt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök azon kesergett az állami televízióban, hogy hazája képtelen jó minőségben előállítani egy látszólag egyszerű eszközt, a golyóstollat: a helyi gyártású darabok durván fognak a német, svájci és japán termékekkel összehasonlítva. A probléma nem a toll szárával van, hanem az aprócska golyó gyártásával. Mindenki teljesen természetesnek veszi, hogy a tollhegyben golyó „teríti” a tintát a papírra, de azt már kevesen tudják, hogy micsoda precíziós eljárást és gépeket követel az ultravékony, ugyanakkor ultra­kemény acél alkatrész előállítása. Nos, ne kerteljünk, a kínai acél ehhez nem elég jó, s maguk a kínaiak sem éppen precíziós munkára termettek. E képesség nélkül pedig Kína mintegy háromezer golyóstollgyártója arra kényszerül, hogy a parányi gömböket külföldről szerezze be, évi 120 millió jüanért (17,3 millió dollár).

Most azonban, úgy tűnik, véget ér a szégyenkorszak, ugyanis mint a Zsenmin Zsipao című napilap jelentette, a Sanhszi tartománybeli Tajjüan vas- és acélgyár ötéves kutatómunka után megoldotta a problémát. A 2,3 milliméteres hegyecskék első adagja a napokban gördült le szinte szó szerint a gyártósorról. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, Kína két éven belül teljes mértékben önellátó lesz golyóstollból.

Ha azt vesszük, nem kardinális kérdés, hogy Kína tud-e produkálni kiváló golyóstollat. A központi kormányzat azonban célul tűzte ki, hogy a Made in China 2025 program keretében minél több saját fejlesztésű csúcstechnológiai és innovatív gyártási eljárás szolgálja a gazdasági növekedést. S noha a kis értékű tömegcikkek, mint amilyen a golyóstoll is, nem szerepelnek a prioritási listán, a tollkérdés szimbolikus jelentőséggel bír. Ugyanis míg Kína a világ nyersvas- és nyersacéltermelésének több mint a felét adja, finomacélból jobbára importra szorul.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!