2017. február 21., kedd, Eleonóra napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kinanak-lesz-sajat-golyostolla-1316662/

Kínának is lesz saját golyóstolla

A központi kormányzat számára szimbolikus jelentőséggel bír a kérdés
Rakétákat küld az űrbe, milliószámra ontja az ultramodern okostelefonokat, nagy sebességű vasutat épít. Kína számos nehéz gyártási problémát megoldott, egy semmiségnek tűnő, ám mindennapi használati tárgy azonban mindeddig kifogott rajta: a golyóstoll.

Egy évvel ezelőtt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök azon kesergett az állami televízióban, hogy hazája képtelen jó minőségben előállítani egy látszólag egyszerű eszközt, a golyóstollat: a helyi gyártású darabok durván fognak a német, svájci és japán termékekkel összehasonlítva. A probléma nem a toll szárával van, hanem az aprócska golyó gyártásával. Mindenki teljesen természetesnek veszi, hogy a tollhegyben golyó „teríti” a tintát a papírra, de azt már kevesen tudják, hogy micsoda precíziós eljárást és gépeket követel az ultravékony, ugyanakkor ultra­kemény acél alkatrész előállítása. Nos, ne kerteljünk, a kínai acél ehhez nem elég jó, s maguk a kínaiak sem éppen precíziós munkára termettek. E képesség nélkül pedig Kína mintegy háromezer golyóstollgyártója arra kényszerül, hogy a parányi gömböket külföldről szerezze be, évi 120 millió jüanért (17,3 millió dollár).

Most azonban, úgy tűnik, véget ér a szégyenkorszak, ugyanis mint a Zsenmin Zsipao című napilap jelentette, a Sanhszi tartománybeli Tajjüan vas- és acélgyár ötéves kutatómunka után megoldotta a problémát. A 2,3 milliméteres hegyecskék első adagja a napokban gördült le szinte szó szerint a gyártósorról. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, Kína két éven belül teljes mértékben önellátó lesz golyóstollból.

Ha azt vesszük, nem kardinális kérdés, hogy Kína tud-e produkálni kiváló golyóstollat. A központi kormányzat azonban célul tűzte ki, hogy a Made in China 2025 program keretében minél több saját fejlesztésű csúcstechnológiai és innovatív gyártási eljárás szolgálja a gazdasági növekedést. S noha a kis értékű tömegcikkek, mint amilyen a golyóstoll is, nem szerepelnek a prioritási listán, a tollkérdés szimbolikus jelentőséggel bír. Ugyanis míg Kína a világ nyersvas- és nyersacéltermelésének több mint a felét adja, finomacélból jobbára importra szorul.

Kiemelt

Impraktikus dolgaink – 2. rész

Sok-sok érvet tudnék mondani, miért kell beleállni a harcba. És a legfőbb érvek egyike ezeknek az impertinens, penetráns, hazug senkiknek a hatalmas nagy pofája.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás keményen beszólt az Arany Medve-díjasnak

Enyedi Ildikó retteg és szégyenkezik.

Minden eddigit felülmúló árulást követett el két magyar balliberális

Vajon elegendő lenne velük kapcsolatban a hazaáruló kifejezés?

A Népszava páros lábbal szállt bele a magyarokba

A Vörös kalapács újra lecsapott.

Rabszolga

Kósa Lajos megint lényegre törő volt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!