2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ketyeg-hispania-oraja-2331751/

Ketyeg Hispánia órája

Egységpárti tüntetések voltak a spanyol nemzeti ünnepen
A Hispánság napja sem hozott békét Spanyolországban: a szeparatisták vezette Katalóniának egy hete van meghátrálni, mielőtt Madrid akár erővel szerez érvényt a spanyol alkotmány előírásainak. Csak annyi tűnik biztosnak, hogy Carles Puigdemont katalán elnök politikai karrierje ingatag lábakon áll.

Katonai parádéval ünnepelték csütörtökön Madridban a spanyol nemzeti ünnepet, a katalán fővárosban pedig ugyancsak ezrek vonultak utcára, hogy megemlékezzenek 1492. október 12-ről, amikor Kolumbusz Kristóf elérte az amerikai kontinens partjait.

A Hispánság napja a kétezres évek elejétől kitüntetett figyelmet élvez Spanyolországban, hiszen egyben a fegyveres erők ünnepe is. A tradíció szerint a jeles napon nemcsak a mindenkori uralkodó és miniszterelnök vesz részt, hanem az ország autonóm közösségeinek vezetői is megmutatják magukat Madridban. Ugyancsak íratlan szabály, hogy Baszkföld és Katalónia – az „engedetlen”, szepara­tista régiók – nem képviselik magukat a spanyol fővárosban tartott ünnepségen.

A díszpompás madridi felvonulás ellenére a világ szeme csütörtökön (is) Barcelonán volt, ahol több tízezren ünnepelték a spanyol nemzeti napot. A több mint hatvanezres tömeg piros-sárga zászlókkal és a Viva Espana! jelmondatot skandálva vonult végig a katalán főváros központi utcáin. Az AP hírügynökség információi szerint egyes unionista szervezetek az Igent Spanyolországra és Katalóniára! jelszóval szólították utcára követőiket.

Barcelonában egyszerre több utcai megmozdulás is zajlott csütörtökön; szélsőjobboldali mozgalmak is demonstráltak, amelyek közül két csoport összetűzésbe keveredett egymással. Egy bár teraszának berendezését, székeket és asztalokat hajigáltak egymáshoz – adta hírül az MTI.

Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Katalán zászlót égető kasztíliai hazafiak Madridban

Nem csoda, hogy a katalán fővárosban nem csillapodnak a kedélyek, ugyanis körülbelül egy hét múlva pont kerülhet a függetlenedési törekvések végére. Mariano Rajoy miniszterelnök szerdán öt napot adott Katalónia vezetésének arra, hogy tisztázzák: kinyilvánították-e a régió függetlenedését, vagy sem.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este aláírt egy függetlenségről szóló nyilatkozatot, de a Madriddal való tárgyalások reményében azt rögtön hatályon kívül helyezte. Puigdemontnak elméletileg jövő hétfő reggelig kell választ adnia Rajoy kérdésére. Amennyiben kijelenti, hogy valóban a független katalán államról rendelkezett, újabb három napot kap, hogy visszavonja a deklarációt. Ha a katalán elnök ezt nem teszi meg jövő csütörtök reggelig, a köz­ponti hatalom életbe lépteti a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, amely meghatározatlan időre felfüggeszti Katalónia önrendelkezését.

Bármi is legyen a végjáték Katalóniában, politikai szakértők szerint Puigdemont politikai karrierjének valószínűleg befellegzett. A katalán elnök a 155-ös cikkely aktiválása esetén könnyen bíróságon találhatja magát, de ha Madrid kedvében jár, és elengedi a függetlenségi népszavazás eredményét, a szeparatisták űzhetik el az elnöki székből.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!