2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ketyeg-hispania-oraja-2331751/

Ketyeg Hispánia órája

Egységpárti tüntetések voltak a spanyol nemzeti ünnepen
A Hispánság napja sem hozott békét Spanyolországban: a szeparatisták vezette Katalóniának egy hete van meghátrálni, mielőtt Madrid akár erővel szerez érvényt a spanyol alkotmány előírásainak. Csak annyi tűnik biztosnak, hogy Carles Puigdemont katalán elnök politikai karrierje ingatag lábakon áll.

Katonai parádéval ünnepelték csütörtökön Madridban a spanyol nemzeti ünnepet, a katalán fővárosban pedig ugyancsak ezrek vonultak utcára, hogy megemlékezzenek 1492. október 12-ről, amikor Kolumbusz Kristóf elérte az amerikai kontinens partjait.

A Hispánság napja a kétezres évek elejétől kitüntetett figyelmet élvez Spanyolországban, hiszen egyben a fegyveres erők ünnepe is. A tradíció szerint a jeles napon nemcsak a mindenkori uralkodó és miniszterelnök vesz részt, hanem az ország autonóm közösségeinek vezetői is megmutatják magukat Madridban. Ugyancsak íratlan szabály, hogy Baszkföld és Katalónia – az „engedetlen”, szepara­tista régiók – nem képviselik magukat a spanyol fővárosban tartott ünnepségen.

A díszpompás madridi felvonulás ellenére a világ szeme csütörtökön (is) Barcelonán volt, ahol több tízezren ünnepelték a spanyol nemzeti napot. A több mint hatvanezres tömeg piros-sárga zászlókkal és a Viva Espana! jelmondatot skandálva vonult végig a katalán főváros központi utcáin. Az AP hírügynökség információi szerint egyes unionista szervezetek az Igent Spanyolországra és Katalóniára! jelszóval szólították utcára követőiket.

Barcelonában egyszerre több utcai megmozdulás is zajlott csütörtökön; szélsőjobboldali mozgalmak is demonstráltak, amelyek közül két csoport összetűzésbe keveredett egymással. Egy bár teraszának berendezését, székeket és asztalokat hajigáltak egymáshoz – adta hírül az MTI.

Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Katalán zászlót égető kasztíliai hazafiak Madridban

Nem csoda, hogy a katalán fővárosban nem csillapodnak a kedélyek, ugyanis körülbelül egy hét múlva pont kerülhet a függetlenedési törekvések végére. Mariano Rajoy miniszterelnök szerdán öt napot adott Katalónia vezetésének arra, hogy tisztázzák: kinyilvánították-e a régió függetlenedését, vagy sem.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este aláírt egy függetlenségről szóló nyilatkozatot, de a Madriddal való tárgyalások reményében azt rögtön hatályon kívül helyezte. Puigdemontnak elméletileg jövő hétfő reggelig kell választ adnia Rajoy kérdésére. Amennyiben kijelenti, hogy valóban a független katalán államról rendelkezett, újabb három napot kap, hogy visszavonja a deklarációt. Ha a katalán elnök ezt nem teszi meg jövő csütörtök reggelig, a köz­ponti hatalom életbe lépteti a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, amely meghatározatlan időre felfüggeszti Katalónia önrendelkezését.

Bármi is legyen a végjáték Katalóniában, politikai szakértők szerint Puigdemont politikai karrierjének valószínűleg befellegzett. A katalán elnök a 155-ös cikkely aktiválása esetén könnyen bíróságon találhatja magát, de ha Madrid kedvében jár, és elengedi a függetlenségi népszavazás eredményét, a szeparatisták űzhetik el az elnöki székből.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!