2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kettos-rendorgyilkossag-jeruzsalem-ovarosaban-1950586/

Kettős rendőrgyilkosság Jeruzsálem óvárosában

Drúz áldozatok, izraeli arab elkövetők · Tárgyalt Netanjahu és Abbász
Mind körülményeit, mind következményeit tekintve szokatlan volt az a pénteki merénylet, amelyben két izraeli rendőr halt meg Jeruzsálem óvárosában. Az áldozatok ugyanis drúzok, az elkövetők pedig – akiket a biztonságiak később lelőttek – lőfegyveres iz­raeli arab muszlimok voltak. Izrael a támadás nyomán – évek óta most először – lezárta a Mecsetek terét a pénteki imanapra igyekvő muszlimok elől. A jeruzsálemi muftit őrizetbe vették, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig hónapok óta most először egyeztetett egymással.

Lőfegyveres merénylők nyitottak tüzet izraeli rendőrökre a Templom-hegynél, Jeruzsálem óvárosában. A támadásban három rendőr sebesült meg, akik közül ketten később belehaltak sérüléseikbe, jelentette az izraeli média. Mindketten drúzok voltak, a három támadóról pedig kiderítették, hogy – szemben a szokványos elkövetőkkel – Umm el-Fahem északi városból származó izraeli arabok. A merénylet után röviddel mindannyiukkal végeztek az izraeli biztonságiak.

Az áldozatok és a támadók kiléte is szokatlan az elmúlt hetek terrorhullámát tekintve. Mintegy 140 ezer drúz él Izraelben, közösségük tagjai a fegyveres erőknél is szolgálhatnak, ellentétben a muszlim arabokkal. Az izraeli araboknak pedig – ellentétben a palesztin területeken élőkkel – állampolgári jogaik vannak: választott arab képviselőik ülnek például a kneszetben, izraeli útlevelet is igényelhetnek. De időről időre fellángol a vita, hogy mennyire lojális polgárai az országnak. A tegnapi merényletért egye-­ lőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget.

Forrás: Forrás: MTI/Abir Szultán

Elszállítják az egyik merénylő holttestét. Két éve tart az erőszakhullám

A merénylet helyszíne különösen kényes. A Templom-hegy nemcsak a zsidó vallás legszentebb helye, de itt áll a Sziklamecset és az Al-Aksza-mecset is. Az izraeli hatóságok a merénylet után lezárták a pénteki imák elől a Mecsetek terét – amire pedig évek óta nem volt példa –, Mohamed Huszein jeruzsálemi muftit pedig őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy arra buzdította a híveket, törjenek be a Templom-hegyre. Ez annyira érzékeny helyszín az izraeli–palesztin politika szempontjából, hogy az évekig tartó második palesztin intifáda (felkelés) azért tört ki 2000-ben, mert a palesztinokat fellázította Ariel Saron akkori izraeli miniszterelnök látogatása a Templom-hegyen. Most

Benjamin Netanjahu kormányfő hónapok óta először beszélt telefonon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Utóbbi elítélte a támadást, de a Mecsetek terének megnyitására szólított fel, figyelmeztetve az ilyen lépések esetleges következményeire. Netanjahu biztosította a palesztin felet, hogy nem lesz változás a Templom-hegy státusát tekintve, egyben minden érintett felet nyugalomra szólított fel. Abbász felhívta II. Abdullah jordán királyt is, és kérte, hogy hasson Izraelre. Jordánia a jeruzsálemi muszlim szent helyek őrzője az izraeli–jordán békeszerződés szerint.

A jeruzsálemi óvárosnál gyakoriak a merényletek vagy merényletkísérletek, emlékeztet a távirati iroda. A legújabb erőszakhullám 2015-ös kezdete óta számos késeléses, gázolásos és fegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok, 43 izraelit, valamint három külföldit ölve meg. Az izraeli biztonságiak 283 palesztinnal végeztek ez idő alatt.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!