2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kettos-rendorgyilkossag-jeruzsalem-ovarosaban-1950586/

Kettős rendőrgyilkosság Jeruzsálem óvárosában

Drúz áldozatok, izraeli arab elkövetők · Tárgyalt Netanjahu és Abbász
Mind körülményeit, mind következményeit tekintve szokatlan volt az a pénteki merénylet, amelyben két izraeli rendőr halt meg Jeruzsálem óvárosában. Az áldozatok ugyanis drúzok, az elkövetők pedig – akiket a biztonságiak később lelőttek – lőfegyveres iz­raeli arab muszlimok voltak. Izrael a támadás nyomán – évek óta most először – lezárta a Mecsetek terét a pénteki imanapra igyekvő muszlimok elől. A jeruzsálemi muftit őrizetbe vették, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig hónapok óta most először egyeztetett egymással.

Lőfegyveres merénylők nyitottak tüzet izraeli rendőrökre a Templom-hegynél, Jeruzsálem óvárosában. A támadásban három rendőr sebesült meg, akik közül ketten később belehaltak sérüléseikbe, jelentette az izraeli média. Mindketten drúzok voltak, a három támadóról pedig kiderítették, hogy – szemben a szokványos elkövetőkkel – Umm el-Fahem északi városból származó izraeli arabok. A merénylet után röviddel mindannyiukkal végeztek az izraeli biztonságiak.

Az áldozatok és a támadók kiléte is szokatlan az elmúlt hetek terrorhullámát tekintve. Mintegy 140 ezer drúz él Izraelben, közösségük tagjai a fegyveres erőknél is szolgálhatnak, ellentétben a muszlim arabokkal. Az izraeli araboknak pedig – ellentétben a palesztin területeken élőkkel – állampolgári jogaik vannak: választott arab képviselőik ülnek például a kneszetben, izraeli útlevelet is igényelhetnek. De időről időre fellángol a vita, hogy mennyire lojális polgárai az országnak. A tegnapi merényletért egye-­ lőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget.

Fotó: Forrás: MTI/Abir Szultán

Elszállítják az egyik merénylő holttestét. Két éve tart az erőszakhullám

A merénylet helyszíne különösen kényes. A Templom-hegy nemcsak a zsidó vallás legszentebb helye, de itt áll a Sziklamecset és az Al-Aksza-mecset is. Az izraeli hatóságok a merénylet után lezárták a pénteki imák elől a Mecsetek terét – amire pedig évek óta nem volt példa –, Mohamed Huszein jeruzsálemi muftit pedig őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy arra buzdította a híveket, törjenek be a Templom-hegyre. Ez annyira érzékeny helyszín az izraeli–palesztin politika szempontjából, hogy az évekig tartó második palesztin intifáda (felkelés) azért tört ki 2000-ben, mert a palesztinokat fellázította Ariel Saron akkori izraeli miniszterelnök látogatása a Templom-hegyen. Most

Benjamin Netanjahu kormányfő hónapok óta először beszélt telefonon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Utóbbi elítélte a támadást, de a Mecsetek terének megnyitására szólított fel, figyelmeztetve az ilyen lépések esetleges következményeire. Netanjahu biztosította a palesztin felet, hogy nem lesz változás a Templom-hegy státusát tekintve, egyben minden érintett felet nyugalomra szólított fel. Abbász felhívta II. Abdullah jordán királyt is, és kérte, hogy hasson Izraelre. Jordánia a jeruzsálemi muszlim szent helyek őrzője az izraeli–jordán békeszerződés szerint.

A jeruzsálemi óvárosnál gyakoriak a merényletek vagy merényletkísérletek, emlékeztet a távirati iroda. A legújabb erőszakhullám 2015-ös kezdete óta számos késeléses, gázolásos és fegyveres merényletet próbáltak elkövetni palesztinok, 43 izraelit, valamint három külföldit ölve meg. Az izraeli biztonságiak 283 palesztinnal végeztek ez idő alatt.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!